Майкъл Хъмфрис: България направи някои стъпки в борбата срещу престъпността
Майкъл Хъмфрис: България направи някои стъпки в борбата срещу престъпността / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

България направи някои стъпки в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, но постигнатото е недостатъчно. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис на граждански дебат "Докладът на Европейската комисия за България: отвъд политическите измерения". Дискусията е организирана от "Transparency International"-България и Европейският институт.

Майкъл Хъмфрис отбеляза, че винаги при присъединяването на нови страни-членки има въпроси, които будят безпокойство и по които е необходима допълнителна работа. Според него докладът на ЕК за напредъка на България е изготвен обективно и изпраща правилните послания. С направените промени в доклада, преди публикуването му, е постигнат добър баланс между тона и съдържанието.

Не е работа на ЕК да казва правете това или онова, нашата задача не е да бъдем наставник на България, страната вече е член на ЕС, пое предизвикателството и отговорностите за това и българските институции трябва да вземат решенията и да ги приложат, каза Хъмфрис.

По отношение на корупцията по високите етажи на властта, по думите на Хъмфрис е добър знак, че има някои оставки, постиганото не е достатъчно. Той допълни, че също има какво да се направи в борбата с корупцията по ниските етажи - например с издаването на различни лицензи и документи. Същата е оценката на ЕК и за борбата с организираната престъпност. Не е наша задача да кажем този или онзи трябва да влезе в затвора, или че очакваме например 25 присъди, но за момента постигнатото не е достатъчно, отбеляза Хъмфрис.

Във връзка със създаване на Агенцията за сигурност Хъмфрис посочи, че законодателството по нея ще влезе в НС още следващата седмица, но не трябва да се очаква от ЕК да каже това трябва или не трябва да направи България, това е вътрешно българско решение.

България трябва да продължи да напредва с изпълнението на показателите, засягащи съдебната реформа и борбата с организираната престъпност, се посочва в доклада на ЕК. С приемането и влизането в сила на новия Закон за съдебната власт и Граждански-процесуалния кодекс страната трябва да включи системите за мониторинг на двата документа и да докладва редовно за резултатите от този мониторинг. България трябва да гарантира, че инспекторатите към ВСС функционират правилно, да демонстрира резултати в антикорупционната рамка, да разработи независим анализ и целенасочена статистика, с които да оцени доколко случаите на корупция на високо ниво, на улични убийства и организирана престъпност се разследват по съответния начин и доколко се произнасят възпиращи съдебни решения. Страната трябва да активизира усилията и политическия ангажимент за изпълнение на плана за действие срещу организираната престъпност и да докладва по прозрачен начин за предприетите действия, се посочва още в доклада.

Според Димитър Кюмюрджиев - заместник-председател на УС на "Transparency International", в България липсва политическа воля за борба с корупцията и е необходимо да се формулира по нов начин стратегията за борбата с нея.

Според индекса за възприятие на корупцията, който "Transparency International" обявява всяка година, България не е постигнала съществен напредък в противодействието на корупцията. Според данни на Министерството на правосъдието, цитирани от Кюмюрджиев, за осъдени лица за подкуп и престъпления по служба през 2006 г. в България са били повдигнати обвинения срещу 107 души, от които 16 са оправдани. На лишаване от свобода са осъдени 88 лица, от които 38 са получили условни присъди. От 50 души, осъдени на лишаване от свобода за подкуп, 38 са с условни присъди, 12 са осъдени ефективно до три години затвор.

Кюмюрджиев изтъкна още, че липсват знакови обвинения и присъди срещу високопоставени лица, които да бъдат осъдени за корупционни престъпления, посочва БТА Той посочи, че това създава впечатление в обществото, че тези хора се ползват с някакви чадъри и покровителство. Според "Transparency International" е налице незнание или нежелание на управляващите да се насочат към случаите на корупция по високите етажи на властта. Важно е обществото да види, че при нарушение всеки може да е обект на наказателно преследване, посочи Кюмюрджиев.