Евродепутатите призоваха за напълно отворен пазар на труда в Евросъюза
Евродепутатите призоваха за напълно отворен пазар на труда в Евросъюза / netinfo

Проект Европа Сега,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална Дирекция Комуникации, № на договор COMM/2011/02/0008

Евродепутатите от специалната комисия, която обсъжда мерките за справяне с финансовата, икономическата и социалната криза, призоваха за пълно отваряне на пазара на труда в Европейския съюз.

В окончателния си доклад, приет тази седмица, комисията даде поредния политически знак за свалянето на ограниченията за работниците от България и Румъния, съобщи в предаването „Европа сега” евродепутатът от групата на Европейската народна партия Илиана Иванова. Десет държави в ЕС обявиха, че искат да изчакат до края на преходния период - до края на 2013 г., за да отворят напълно пазарите си на труда за българските и румънските граждани. Въпреки това Илиана Иванова се надява някои от тези десет държави да премахнат ограниченията за българите още до края на тази година.

„В този доклад както и в първия междинен доклад на комисията намери място текст, който призовава страните членки да отворят трудовите си пазари, насърчава мобилността, правото на всеки европейски гражданин да работи където пожелае и да има равни права. Нещо, което би трябвало да бъде едно от основните достижения на единния европейски пазар и нещо, към което трябва да се стремим. За съжаление все още десет държави не са достигнали до тази идея. Знаете за спекулациите с Холандия, Франция, които искаха да затягат, вместо да разхлабват ограниченията за българи. Към момента обаче няма официално предприета такава мярка, само слухове и спекулации по-скоро и наистина се надявам това да не се случи още повече след посещението на премиера Борисов в Холандия преди няколко дни”, каза Иванова.

По думите й е станало достатъчно ясно и на холандските представители, че българските граждани не представляват заплаха за техния трудов пазар, само биха могли да спечелят от отварянето на трудовите си пазари и запълването на пазарни ниши, които така или иначе не могат да се запълнят от местната работна ръка.

Депутатката изрази надежда до края на годината ако не всички 10, то поне някои от тези страни да махнат ограниченията. „За мен въпросът е политически. Икономически обяснения и причини до момента не съм видяла достатъчно аргументирани. Продължаваме да лобираме”, заяви още Иванова.

Договорът за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз през 2007 г. предвиждаше ограниченията за свободно движение на работници от двете държави да отпаднат от 1 януари 2012 г. Другите страни членки обаче може да поискат още две години отсрочка, ако сметнат, че трудовият им пазар е застрашен. В края на април Австрия и Германия обявиха, че ще изчакат с отварянето на пазарите си за работници от България и Румъния и такава била позицията на общо 10 страни членки на ЕС.

Бюлетин за новините в Европейския Парламент: м. юни 2011 г.

Проект „Европа Сега” е с продължителност 14 месеца, като започва на 3 февруари 2011 г. и приключва на 31 март 2012 г. Настоящият проект продължава успешно реализирания от Дарик радио проект под същото име, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския парламент през 2010 година.

Сърцевината на проекта е коментарното предаване „Европа сег”, в което ние - екипът на Дарик, ще продължим да Ви запознаваме с дейността на различните комисии, най-интересните заседания, както и влиянието на обсъжданията в Европейския парламент върху различните социални, икономически, културни и политически аспекти от живота на гражданите на ЕС и в частност България.
В информационния портал на списанието „Правен свят”, в рамките на дванадесет месеца, ще представяме на вашето внимание, оценени като приоритетни новини от дейността на Европейския Парламент. Представяме Ви рубриката:

Информационен бюлетин от Европарламента.

Европейският парламент е основен фактор при определянето на дневния ред в европейската политика, като във фокуса на нашия проект през 2011 и 2012 година ще бъде дейността на две от комисиите на парламента - Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) и комисията Финансова икономическа и социална криза (CRIS).

Работата на комисията Финансова икономическа и социална криза CRIS е  съсредоточена върху анализа на причините за кризата и последиците от нея, възможните начини за преодоляване на кризата и за предотвратяване на възможността тя да се повтори. Чрез голям брой събития, включващи публични изслушвания и работни семинари, размени на мнения, дискусии по тематични документи, посещения на делегации и задълбочени проучвания и анализи, комисия CRIS ще се опита да идентифицира ключовите области, в които да се увеличат координираните действия, и да изготви конкретни политически препоръки.

Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) играе ключова роля в работата на Парламента. Тя носи отговорност за въпроси като икономическата и паричната политика на ЕС, политиките на данъчно облагане и конкуренция, свободното движение на капитал и регулирането на финансовите услуги (банки, застраховане, пенсионни фондове, управление на активи и фондове, счетоводство, международни парични и финансови системи и т.н.). Кои са членовете на комисията, акцентите в дневния ред и коментарите към тях - от водещи експерти, депутати, политици, представители на ЕП и депутати, както и от обикновения българин ще може да чуете по време на радиопредаванията, или да прочетете във форума на проекта, както и в бюлетина на списание „Правен свят”.

Бъдете активни, научете повече за дейността на комитетите в Европейския парламент в предаването „Европа сега”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Парламент, Генерална дирекция Комуникации. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на Европейския Съюз или Европейския Парламент. Европейският Съюз и Европейският Парламент не носят никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа и начините, по които се ползва информацията.