Евродепутат: Държавният връх да се активизира, за да отместим предразсъдъците за Шенген
Евродепутат: Държавният връх да се активизира, за да отместим предразсъдъците за Шенген / netinfo

Проект Европа Сега,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална Дирекция Комуникации, № на договор COMM/2011/02/0008

Евродепутатът Станимир Илчев каза, че не е голям оптимист за това, че през юни ще има политическо решение за приемането на България и Румъния в Шенген до края на 2011 г. Резултатът от гласуването в Европарламента ще бъде положителен, прогнозира Илчев, но допълни, че в Съвета на министрите ситуацията е по-различна. В интервю за предаването „Европа сега” Илчев призова държавния връх на България да се активизира допълнително, за да се отмести тежкия предразсъдък към страната ни по казуса Шенген.

Илчев призна, че не е чак толкова голям оптимист за срещата на министрите в рамките на съвета в първите дни на юни, че те ще излязат с очакваното политическо решение за приемане на България и Румъния до края на 2011 г. „Много е възможно, надявам се да не се получи, но много е вероятно да излязат с решение от което не разбираме кога точно настъпва този момент до края на 2011-а или до края на 2011-а стават още някакви събития, а за реално влизане в шенгенската система мислим за след 2011-а”, коментира той.

Евродепътатът допълни, че едно такова обтекаемо решение без конкретна крайна дата е възможно, но по думите му това ще бъде „грехът на Съвета”, не на Европарламента. Според него независимо какво ще стане в пленарната зала в Страсурт в началото на юни, резултатът от вота ще е положителен.

„Вече в съвета нещата са много по-различни и затова когато имам възможност както и този път, казвам, че е добре да се активизира допълнително българският държавен връх - няколко министри, министър-председателят, президентът, посланици. Защото без сериозно влияние трудно ще отместим много тежък предразсъдък към нашите две държави”, каза Станимир Илчев.

Бюлетин за новините в Европейския Парламент: м. май 2011 г.

Проект „Европа Сега” е с продължителност 14 месеца, като започва на 3 февруари 2011 г. и приключва на 31 март 2012 г. Настоящият проект продължава успешно реализирания от Дарик радио проект под същото име, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския парламент през 2010 година.

Сърцевината на проекта е коментарното предаване „Европа сег”, в което ние - екипът на Дарик, ще продължим да Ви запознаваме с дейността на различните комисии, най-интересните заседания, както и влиянието на обсъжданията в Европейския парламент върху различните социални, икономически, културни и политически аспекти от живота на гражданите на ЕС и в частност България.

В информационния портал на списанието „Правен свят”, в рамките на дванадесет месеца, ще представяме на вашето внимание, оценени като приоритетни новини от дейността на Европейския Парламент. Представяме Ви рубриката:

Информационен бюлетин от Европарламента.

Европейският парламент е основен фактор при определянето на дневния ред в европейската политика, като във фокуса на нашия проект през 2011 и 2012 година ще бъде дейността на две от комисиите на парламента - Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) и комисията Финансова икономическа и социална криза (CRIS).

Работата на комисията Финансова икономическа и социална криза CRIS е  съсредоточена върху анализа на причините за кризата и последиците от нея, възможните начини за преодоляване на кризата и за предотвратяване на възможността тя да се повтори. Чрез голям брой събития, включващи публични изслушвания и работни семинари, размени на мнения, дискусии по тематични документи, посещения на делегации и задълбочени проучвания и анализи, комисия CRIS ще се опита да идентифицира ключовите области, в които да се увеличат координираните действия, и да изготви конкретни политически препоръки.

Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) играе ключова роля в работата на Парламента. Тя носи отговорност за въпроси като икономическата и паричната политика на ЕС, политиките на данъчно облагане и конкуренция, свободното движение на капитал и регулирането на финансовите услуги (банки, застраховане, пенсионни фондове, управление на активи и фондове, счетоводство, международни парични и финансови системи и т.н.). Кои са членовете на комисията, акцентите в дневния ред и коментарите към тях - от водещи експерти, депутати, политици, представители на ЕП и депутати, както и от обикновения българин ще може да чуете по време на радиопредаванията, или да прочетете във форума на проекта, както и в бюлетина на списание „Правен свят”.

Бъдете активни, научете повече за дейността на комитетите в Европейския парламент в предаването „Европа сега”.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Парламент, Генерална дирекция Комуникации. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на Европейския Съюз или Европейския Парламент. Европейският Съюз и Европейският Парламент не носят никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа и начините, по които се ползва информацията.