България ще домакинства среща на върха за доставките на газ за Европа
България ще домакинства среща на върха за доставките на газ за Европа / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Страхът от разширяването на Европейския съюз се използва срещу България и страната ни се оказва в среда, в която различни кръгове от съюза създават натиск върху европейските институции. Това заяви премиерът Сергей Станишев при откриването на Третата годишна конференция с ръководителите на дипломатическите ни представителства. „Открити сме към всякакви критики и съвети, които са добронамерени”, допълни премиерът като подчерта, че не е редно да се създават двойни стандарти.

Станишев за пръв път обясни какво точно има предвид като говори за комуникационен проблем между София и Брюксел: Наскоро имах среща с посланиците на ЕС и им казах, че на базата на скромния ми журналистически опит мога да представя всяка една от техните страни като ужасно място, стъпвайки на ясни факти, но взети селективно.

„Участието на България в ЕС не се изчерпва с писането на доклади на всеки 6 месеца”, заяви външният ни министър Ивайло Калфин. По думите му в ЕС има кръгове, които са против разширяването на съюза и искат да превърнат страната ни в лошия пример, който да подкрепи таза им. Ключовата дума в изказването на министъра пред посланиците ни бе „икономика”: Българската външна политика е силно икономизирана и това е добро. Аз не познавам посещение или отношение със страна, в които икономическите въпроси, даже конкретни проекти, да не стоят на челните места.

„Има силно съперничество за източниците на енергия и ние полагаме усилия, за да привлечем максимално количество енергийни проекти към България”, коментира още Ивайло Калфин.

Външният ни министър съобщи, че в началото на 2009 година България ще бъде домакин на среща на върха, на която ще бъдат обсъдени доставките на газ за Европа. В нея ще участват лидери на европейски държави и доставчици на газ от Изтока.

„След 63 години на липса на подреденост в дипломацията ни, в момента имаме напълно действащ Закон за дипломатическата служба”, каза още министър Калфин. Той разкритикува част от посланиците ни за слабостите при поддържането на интернет-страниците на мисиите, които те оглавяват. „Това е един от критериите, по който се правят атестациите и не е допустимо да не се поддържат добри информационни бази”, допълни Калфин.