България с най-слаб напредък в борбата с корупцията в ЕС
България с най-слаб напредък в борбата с корупцията в ЕС / netinfo
България продължава да е корупционна държава, която не е отбелязала никакъв напредък в борбата с корупцията от 2001 година насам. Това показват данните от изследване на Асоциация “Прозрачност без граници”, представител за страната на „Трансперънс Интернешънъл”. Анализаторите определиха доклада на Европейската комисия за напредъка на България като тревожен.

Най-силна продължава да бъде корупцията в съдебната система, политическите партии и здравеопазването, показват данните на „Трансперънс Интернешънъл”. Според световното им изследване на индекса за възприятие на корупцията България е единствената страна от Европейския съюз, която не е отбелязала никакъв напредък в борбата с корупцията след приемането си в Общността.

4,1 пункта по десетобалната система е корупционният индекс за страната ни през 2007 година, съобщи Диана Ковачева – изпълнителен директор на Асоциацията. Според анализаторите това е твърде нисък резултат, който е почти същият като този от 2001 година, когато индексът е бил 3,7 пункта. За сравнение, най-ниска е корупцията във Финландия и Дания, които бележат индекс от 9,4 пункта.

Експертите подчертаха, че северната ни съседка Румъния е отбелязала значително подобрение корупционните резултати за миналата година. Според Огнян Минчев – председател на управителния съвет на „Трансперънс Интернешънъл” – България, критичният доклад на Брюксел отрязала само малка част от корупционната среда в страната. По думите му България се управлява от посткомунистически елит, чието поведение е неприемливо от ЕС.

Най-сериозен според анализаторите е проблемът с политическата корупция и финансирането на предизборните партийни кампании. Експертите предложиха създаване на публичен регистър на дарителите, както и отчитане на финансирането на партиите още в изборния ден.

Огнян Минчев прогнозира, че докладът от Брюксел от 23 юли няма да е последният, който включва санкции за страната.