Българи се жалват на европейския омбудсман най-често заради езика
Българи се жалват на европейския омбудсман най-често заради езика / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Дискриминация на основа езици е една от най-честите жалби от български граждани, които достигат до европейския омбудсман Никифорус Диамандурос. Това съобщи самият той пред Дарик.

В момента Диамандурос разглежда оплакване на български гражданин, че не би трябвало само латинската и гръцката азбуки да бъдат използвани в сайтове, в които се публикуват текстове за Европейския съюз, но също така и кирилицата. Европейският омбудсман взе участие в конференция на тема „Правата на човека – обетованата земя на закона, но и на справедливостта", организирана от омбудсмана на Република България Гиньо Ганев.

По време на форума председателят на парламента Георги Пирински заяви, че е крайно време да се изработи законодателство, което не е плод на групови или частни интереси, а отговаря на общия интерес.

90 процента от жалбите, които достигат до европейският омбудсман от България, не са в неговите правомощия, каза още той пред Дарик. Най-често срещани сред тях са проблеми като реституцията на имоти, затворите и съдебната система. Той заяви, че това са все въпроси, които трябва да бъдат отправяни към българския омбудсман Гиньо Ганев. По време на конференцията той добави още, че всеки гражданин на Европейския съюз има право неговите дела да бъдат разглеждани в срок и допълни: „Всеки има право да бъде изслушан преди по неговия казус да бъде взето решение, това гарантира справедливост на процеса. Второ, изключително важно е човекът, който взима решението да е безпристрастен. И накрая – трябва да има справедливи компенсации и условия на труд.

Той каза още, че добрата администрация изисква и работещите в нея да бъдат запознати с правата на гражданите, като Гиньо Ганев допълни: „Държавата и администрацията трябва да стават все по-чувствителни и отговорни за съблюдаването на правата на всеки гражданин по отделно.”

Външният министър на България Ивайло Калфин също взе участие в конференцията, като по думите му не винаги законодателството покрива разбиранията за справедливост, но също така допълни, че има много случаи, в които администрацията и гражданите просто не искат да разберат законите, като често търсят вратички в тях.