Зловещи фотографии ни отказват от цигарите
Зловещи фотографии ни отказват от цигарите / netinfo

От 2009 г. цигарите, които се продават на българския пазар, трябва да имат цветни фото-картинки, които да предупреждават, че тютюнопушенето е опасно за здравето. ЕК има библиотека от 42 такива фотографии. У нас ще бъдат въведени 14 от тях. Подготвят се промени в наредбата, с която бяха въведени надписите върху цигарените кутии. Измененията ще бъдат готови до края на годината. Това заяви специално за Дарик д-р Маша Гаврилова, началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здраве” в здравното министерство.

Ние предлагаме това да стане с избор на една цветна фотография за всеки един от надписите и така да има 14 фотографии за 14 надписа. Няма срок, в който трябва да го направим това, но идеята е да повишим информираността на пушачите за вредите от употребата на тютюневите изделия. Да не би да остане някой пушач, който да не знае колко е вредно. Доказано е, че цветните фотографии влияят повече, отколкото само надписите. Също така има проучвания, които са доказали, че надписите трябва да продължат да действат определено време, за да имат ефект. И ние фактически това време ще го постигнем – времето, което ни е необходимо, за да бъде прието постановлението. След това ще има във всеки случай поне една година, за да бъде технически обезпечен процесът. Мисля, че всичко ще си дойде на мястото в началото на 2009 година.

В началото на 2009 година цигарите, продавани в България, ще бъдат вече с картинки?

Това е нашето предложение. Министерският съвет трябва да вземе решение. Разчетите са такива. Надяваме се това да се случи и Министерският съвет да определи такъв срок.

Новите опаковки – те ще бъдат заложени в наредбата за опаковките, така ли е? И в момента ли се прави промяната в нея?

И в момента има действаща такава наредба, която е приета с постановление № 184, което влезе в сила от 1 януари 2005 година, когато се въведоха надписите. Там трябва да бъдат заложени промените, които в момента подготвяме за представяне на Министерски съвет съвместно с Министерство на икономиката и енергетиката. Предполагаме до края на годината това ще стане факт и ние да можем да имаме решение на Министерския съвет за точната дата на въвеждането.

Производителите на цигари казват, че тези надписи и картинки нямат такова влияние, ако не бъдат въведени със съответната забрана за пушене?

Те са две съвсем различни неща. Това, което искаме да постигнем с цветните фотографии, е да бъдат информирани всички пушачи, тъй като дадената опаковка достига пряко до ползвателя, т.е. до пушача, и информацията, която носи тя, е да му покаже колко е вредно тютюнопушенето, как скъсява живота, може да предизвика редица заболявания. Докато наредбата, която беше приета за реда и условията, при които се допуска изключение на тютюнопушене на обществени места, е за да предпази непушачите, т.е. да ограничи влиянието на пасивното тютюнопушене. Ние с тази наредба не целим хората да спрат да пушат, въпреки че това е крайната ни цел, но там целта е да защитим здравето на непушачите.

У нас е забранено пушенето в заведения. Припомнете какви бяха забраните.

Изискванията, които бяха в тази наредба, даваха възможност в определени места, които са изброени в чл. 2, като училища, кина, театри, интернет зали, места, където се приготвя храна, включително и всички работни места, които са в помещения, да бъде забранено изцяло пушенето, без да бъдат предвиждани и изграждани места за пушене. В останалите обекти, извън изброените в наредбата по чл. 2, са местата, където може, не е задължително работодателят или собственикът да изгради място за пушене и отделни текстове има, които регламентират пушене в заведенията за хранене и развлечение, в корабите, влаковете и други по-специфични места, които не попадат под общите изисквания, като за заведенията, които са с повече от 60 места, беше регламентирано освен съответната вентилация да има обособени зали за пушачи и непушачи, а в тези под 60 места зони за пушене и за непушачи.

Доколкото си спомням неотдавна имаше един проект за промяна и за тотална забрана на пушенето.

Това е крайната ни цел. Крайната цел е да не се пуши във всички обществени работни места. Дали ще го постигнем бързо или бавно, като в Ирландия изведнъж или постепенно, това също е в момента в процес на подготовка, но целта е наистина на тези места, в които всеки един гражданин има достъп, да е забранено пушенето и всеки, който иска да пуши, да прави това на свободни пространства, открити, не затворени помещения и задължително извън работните места.

В момента се прави едно проучване заедно с Националния статистически институт за броя на пушачите и възрастовата група. Последното изследване е от 2001 година, но там колко са пушачите?

Най-разпространено е тютюнопушенето във възрастовата група от 20 до 45 години. Това са 66,1 процента от мъжете, което е страшно много. Иначе общо сред населението има един голям ръст от 1952 година, ако почнем – 13,7 процента, през 1985 г. отива на 31 процента и през 2001 година – 40,5 процента, като това е средният процент за мъже и жени. Много е тревожен фактът с нарастване на дела на пушачите-жени, който от 1986 година, когато е бил 16,7 процента, през 2001 година се е увеличил на 27,8 на сто и предполагам, че това проучване, което прави НСИ по поръчка на Министерството на здравеопазването, ще покаже много по-високи стойности, особено за жените и особено за младите жени. За съжаление тревожна е ситуацията, винаги сме го казвали. Полагаме усилия да разясняваме и чрез медиите и чрез нашите отдели по опазване на общественото здраве към регионалните инспекции, особено работа с децата, с младите хора в училищата, защото целта най-вече е да не се пропушва, а не после да се чудим как да повлияваме на зависимостта, вече изградена във възрастта след примерно 35-40 години, когато вече има един стаж на пушене от 15-20 години. Много тежко и трудно се преодолява тази зависимост, докато важното е децата да не пропушват, но за това освен училищата много голяма роля има семейството, защото детето вижда вкъщи, че родителите пушат, каката, баткото пуши.

Надписите, които бяха въведени върху цигарите, как повлияха върху пушачите, имате ли някакви наблюдения?

За съжаление точно конкретно проучване нямахме финансова възможност да направим за възприемането на надписите, но има такива международни проучвания, които казват, че оказват влияние и ние сме се позовавали на тях особено сред младите хора, но във всеки случай другите проучвания показват, че картинките влияят много повече само от надписа.