Здравната вноска да бъде приравнена като данък, предлага депутат
Здравната вноска да бъде приравнена като данък, предлага депутат / снимка: БГНЕС
Здравната вноска да бъде приравнена като данък, предлага депутат
80308
Здравната вноска да бъде приравнена като данък, предлага депутат
  • Здравната вноска да бъде приравнена като данък, предлага депутат

От началото на здравноосигурителния модел до днес сме започнали да плащаме за здраве над 4 пъти повече. Ако през 2000-а година средните годишни разходи на човек за здравеопазване са били в рамките на 50 лева, то в последните години плащаме средно по 233 лв. на година.

Въпреки това обаче здравето на българина се влошава, а ние отново сме свидетели на един командно-административен метод на управление в здравеопазването. Констатацията направи по време на кръгла маса за политиките в сектора заместник-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Емил Райнов.

Депутатът предложи, за да се повиши събираемостта на здравни вноски и да се намали процентът на неосигурените, здравната вноска да се събира като данък и да се приравни към данък общ доход.

„Отново сме свидетели на един командно-административен метод на управление, който буквално е: който не е с мен, явно е против мен, явно е враг; който не ме слуша, ще бъде уволнен; който не ме разбира е глупав, който не слуша, ще бъде бит с пръчки. И се надявам дотук да се свърши, а да не се продължи със ситуацията който не слуша, ще го пращаме да едно друго място", коментира Райнов.

Райнов изтъкна, че важна роля за демотивирането на хората да плащат здравни вноски е „отклоняването на близо 2 млрд. от здравните вноски към държавния резерв" през 2010 година. Има демотивирани работещи, но добре заплатени, които плащат данък общ доход върху целия си доход- 5000 лева, но здравни вноски само върху 2400 лева. Защо, нали е солидарен модел, попита експертът.

Затова Райнов лансира идеята за бърз и ефективен метод за решаване на този проблем - просто здравната вноска се приравнява с данък общ доход.

По думите му ефектът ще бъде, че работещите ще плащат здравна вноска върху целия си доход, в това число и работещите, освободени до момента. „Няма нищо страшно в това, могат да си го позволят", каза Райнов.

Така ще изчезнат категориите здравно осигурен и здравнонеосигурен, което елиминира това разделение, пораждащо огромно противопоставяне в обществото, подобрява се събираемостта, изброи ефектите при прилагане на идеята Райнов.