Започва изграждането на завод за гипскартон
Започва изграждането на завод за гипскартон / netinfo
Започва изграждането на завод за производство на гипскартон и сухи строителни смеси край ТЕЦ “Марица-Изток 2”. Заводът ще ползва като суровина отпадъчния гипс от работата на сероочистващите инсталации на централата.

По обед изпълнителният директор на ТЕЦ “Марица-Изток 2” инж.Тодор Михайлов и управителя на фирмата-инвеститор “Балканстрой” Николай Калоянов ще направят първа копка за изграждането на новия завод. Той ще бъде построен за 2 години върху собствен терен, закупен в близост до централата. Инвестицията е на стойност 77,5 млн. лв.

Очаква се екологичните съоръжения на ТЕЦ “Марица-Изток 2” да произвеждат по 1,8 млн. тона гипс годишно. Новият завод за гипскартон и сухи строителни смеси ще оползотворява около 360 хил.тона синтетичен гипс на година.

7-ми и 8-ми блок в централата вече работят със сероочистващи инсталации. В момента тече проект за рехабилитация и изграждане на екологични съоръжения за първите 4 блока. На 3 октомври ще бъдат отворени тръжните книжа на кандидатите за изграждане на сероочистващи инсталации за 5-ти и 6-ти блок. Победителят в тази тръжна процедура ще стане известен до края на годината, уточниха от пресцентъра на централата.