За цената на петрола и дела на спекулата в нея
За цената на петрола и дела на спекулата в нея / netinfo

Не само спекулативният фактор е довел до повишаването на цените на петрола, а също така инфлацията, слабият долар и военното напрежение в Близкия изток и страните от Африка, коментира експерт пред „Независимая газета”.

Японското правителство е убедено, че половината от днешната цена на петрола е резултат от спекулации на финансови инвеститори. Този извод се съдържа в „Бялата книга по енергетика”, одобрена вчера в Токио от японското правителство. Руските експерти като цяло са съгласни с доводите на японците, но оценяват спекулативната съставна част от цената на петрола много по-ниско – на нива от 20-30%.

Към февруари 2008 г. обемът на пазара на петрол като финансов инструмент само в САЩ е достигнал 150 милиарда долара, се отбелязва в доклада на японското правителство. Съгласно изчисленията на неговите експерти, през втората половина на миналата година, когато барел петрол струваше 90 долара, „реалната” цена не е трябвало да надхвърля 50-60 долара. Всичко останало е било надценка, предизвикана от факта, че петролът е станал обект на активни финансови операции.

Миналата седмица цената за барел надхвърли 135 долара. „Но реалното търсене н петрол и в момента не е претърпяло особени промени”, се казва в японската „Бяла книга по енергетика”. По думите на анализатора на „Собинбанка” Михаил Занозин, не само спекулативният фактор е изиграл своята роля в повишаването на световните цени на петрола, но също така инфлацията, слабият долар и военното напрежение в Близкия изток и страните от Африка.

Освен това, растат оценките за бъдещата консумация в страните от Азиатския регион, особено в Индия и Китай. „Във връзка с тези фактори оценката на японските експерти може да бъде определена като не абсолютно точна, но достатъчно близка до реалната. Даже ако изключим от днешните цени парите, вложени в пазара на енергоносители от хедж-фондовете, цената на петрола ще се запази на равнище от 80-90 долара за барел”, убеден е експертът.

Занозин смята, че основните фактори, влияещи на цената на черното злато, са курсът на долара, лихвата на Федералния резерв на САЩ, притокът на спекулативен капитал, ръстът на производствените разходи, военните рискове, както и ръстът на консумацията на енергоносители в целия свят.

„При това реалното, а не спекулативно равнище на цените на петрола, може да достигне даже 100 долара за барел”, отбеляза Занозин. Съгласно неговите оценки, спадът на цените на енергийния пазар може да започне през 2010 г. След президентските избори в САЩ финансовата политика на новите власти вероятно ще бъде насочена към сдържане на инфлацията и укрепване на долара. При това световните цени на петрола в доларов еквивалент, естествено, ще падат, което много бързо ще се отрази и на Русия. „Нефтогазовите долари играят ключова роля в състоянието на средния руснак. При отсъствието на тези пари ще се съкратят не само държавните разходи, но и частното вътрешно търсене”, убеден е Занозин.

„Твърдението, че половината от цената на петрола се пада на спекулативния капитал е преувеличение”, смята изпълнителният директор на Московската енергийна асоциация Григорий Сергиенко.

По неговите думи, като цяло днес на пазара има достатъчно нефт. „Наблюдаваният ръст на цените е свързан с поевтиняването на долара, инфлацията, а също използването на пазара на горива като място за големи вложения. Обективно реалната цена на черното злато не трябва да надхвърля 100 долара”, отбелязва Сергиенко. Но той не вижда обективни причини за намаляване на цените на петрола. Още повече основания да се очаква спад до историческия минимум от 10-12 долара за барел. „При съществуващото търсене на петрол световната икономика просто няма да допусне подобен спад на цените”, убеден е експертът. „Днешната цена на петрола е завишена за сметка на спекулантите не повече от 20-30% и т.нар. реална цена на петрола в момента е около 90 долара за барел”, предполага директорът на анализаторския отдел на „Брокеркредитсервис” Максим Шеин. „Не е изключено, че наблюдаваме пикови цени, които можем да наречем агония или безумие. Най-вероятно през третото тримесечие цените ще започнат постепенно да спадат”, смята експертът.

Реакцията на руския пазар на възможния спад на цените ще зависи от скоростта на тяхното понижаване. „Резкият спад на тарифите на петрола може да нанесе болезнен удар върху рентабилността на петролните компании, а също така да сведе до нула положителните данъчни инициативи на правителството на страната”, отбелязва Шеин.(БГНЕС)