Влаковете няма да спират, синдикатите подписаха стачно споразумение
Влаковете няма да спират, синдикатите подписаха стачно споразумение / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Влаковете няма да спират, синдикатите подписаха стачно споразумение
39338
Влаковете няма да спират, синдикатите подписаха стачно споразумение
  • Влаковете няма да спират, синдикатите подписаха стачно споразумение

Ефективната безсрочна стачка на железничарите се отменя. Синдикатите и ръководствата на БДЖ и Националната компания „Железопътна инфраструктура" достигнаха до споразумение след близо девет часа преговори, приключили късно снощи (четвъртък).

Едно от решенията е, че няма да се правят планираните съкращения в двете компании. Те бяха предвидени заради искане на Световната банка за 30-процентно намаляване на фонд „Работна заплата" в тях.

За Дарик Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, обясни, "че ваучерите в превозвача започват да се дават и то с дата от 1 октомври 2010 г. Сега започва изплащането за по два месеца, например с авансите за март. За всички, които са преминали от първа категория във втора, и от втора - в трета за пенсия, ще има допълнително пенсионно осигуряване. Имаше социални плащания, забавени с по 100 лева, от края на 2009 и 2010 година. Ще се дадат на хората безименни ваучери и те ще могат да ползват почивните бази на БДЖ".

Попитан дали е постигнато споразумение по всички спорни точки, вицепрезидентът на КНСБ отговори: „Почти по всички стачни искания, като има взаимни компромиси. Компромиси, които нашите колеги приемат, защото знаем и финансовото състояние на превозвача. По-добро е на инфраструктурата, но и там има неща. Знаете в кризата, когато няма товари, нещата са трудни".

В предаването „Дарик кафе" Валентин Никифоров каза също, че „при неизпълнение на което и да е от задълженията от работодателя по настоящото споразумение, работниците, служителите и техните представители запазват стачната си готовност и правото си да преминат към ефективни стачни действия".

Вчера железничарите излязоха на предупредителна стачка и спряха движението на 52 от общо 60 пътнически влака в цялата страна за час - с настояване от страна на синдикатите за намаляване на предвидените съкращения в двете предприятия, за изплащане на всички социални добавки за храна и облекло, както и за гарантиране на инвестициите в сектора.

Интервюто с Валентин Николов в „Дарик кафе" чуйте в прикачения звуков файл