ВЕИ производителите протестират срещу облагодетелстването на монополите
ВЕИ производителите протестират срещу облагодетелстването на монополите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Производители на електроенергия от възобновяеми източници и заети в сектора ще проведат протестен митинг. Протестът е с начален час 9.30 ч. и ще се състои пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Организатори на проявата са малки български производители.

Очаква се няколкостотин граждани от София и страната да изкажат своята гражданска позиция срещу административния произвол и облагодетелстването на монополите ЕВН, ЧЕЗ, Енерго-Про и Енергийния системен оператор. Искането на ВЕИ производителите е да бъде отменено незаконното решение на ДКЕВР, което отнема между 10% и 39% от приходите им и ги прехвърля на електроразпределителните дружества.

Организаторите припомнят, че ДКЕВР обвини именно новите ВЕИ проекти за повишението в цената на тока с 13,6% от 1 юли преди да пренасочи значителна част от събраните средства към ЕРП-тата.

Протестиращите настояват за среща с министър Делян Добрев и с премиера Бойко Борисов, на която да получат гаранции, че държавата няма да налага репресивни мерки спрямо тях в бъдеще.