В Рияд се провежда среща на ОПЕК
В Рияд се провежда среща на ОПЕК / снимка: БГНЕС

В столицата на Саудитска Арабия започна среща на страните членки на ОПЕК, съобщи Асошиейтед прес. Единадесет от дванадесетте държави в петролния картел са представени от правителствени или държавни ръководители, което се случва едва за трети път от създаването на организацията през 1960 г.

Срещата бе открита от президента на Венецуела Уго Чавес, който прочел няколко цитата от корана. След това той предупредил САЩ, че ако нападнат Иран или Венецуела, цените на петрола могат да скочат "не само до 100, ами до 200 долара за варел". Според него "петролът е причина за всички агресии в света". Именно петролът е скритата причина за войната в Ирак и за заплахите на САЩ срещу Иран, добавил той.

Чавес подчертал още, че ОПЕК трябва да се превърне в активен участник в геополитическите процеси, съобщи Франс прес.

В изказването си домакинът на срещата крал Абдула заяви, че "петролът не трябва да се превръща "в средство за раздухване на конфликти", съобщи АФП.

Срещата на ОПЕК започна при безпрецедентно високи цени на петрола на световните пазари.

В началото на седмицата министъра на енергетиката на САЩ Самюел Бодман да подкани страните от ОПЕК да повишат добива на петрол.

Вчера цената на петрола нюйоркската борса достигна почти 100 долара, преди да слезе на 95 долара, посочва АФП.

В речта си Чавес заявил, че цената от около 100 долара за варел е справедлива, тъй като "сто долара днес струват колкото 30 долара през седемдесетте години".

Източници от срещата в Рияд, цитирани от АП, подчертават, че решение за промени в обемите на добив ще бъде взето на следващата среща на ОПЕК в Абу Даби през декември.