Управляващите пак увериха, че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от АСТА
Управляващите пак увериха, че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от АСТА / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Управляващите пак увериха, че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от АСТА
49995
Управляващите пак увериха, че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от АСТА
  • Управляващите пак увериха, че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от АСТА

За пореден път управляващите увериха, че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от спорния договор АСТА, който засяга борбата с интернет пиратството. Според активисти споразумението нарушава гражданските права, ограничава достъпа до интернет, задължава доставчиците да следят своите потребители, които свалят музика, филми и книги, ограничава производството на генерици в медицината. Четири парламентарни комисии изслушаха министрите на икономиката и културата Трайчо Трайков и Вежди Рашидов по темата, два дни преди обявените в социалните мрежи протести срещу присъединяването на България към АСТА.

Управляващите пак увериха че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от АСТА
netinfo
Трайчо Трайков заяви отново, че споразумението цели единствено защитата на интелектуалната собственост. Същата позиция изложи и културният министър Вежди Рашидов. В остър спор обаче влязоха защитници и противници на АСТА.

Министър Трайков посочи, че България има право да отхвърли споразумението и изрази надежда, че ако се пристъпи към подобен сценарий, ходът да бъде направен след задълбочен и адекватен правен анализ, за да не се навреди на икономическите, търговските и и външнополитическите интереси на страната. „Ако бъдем убедени в тези, които се различават от тези на експертите, то до процедура на ратификация може да не се стигне", каза икономическият министър.

Управляващите пак увериха че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от АСТА
netinfo
Рашидов изтъкна, че той самият е автор и творец и много добре знае, че получаваните от такива хора средства у нас са мизерни. Той призова да се покаже повече уважение към родните автори, поети, писатели, артисти, музиканти и художници.

От Асоциация българска книга обявиха, че издателите са ощетени от интернет пиратството в България, а Движението за електронни комуникации призоваха политиците да не приемат АСТА, защото превръща доставчиците в полицаи.

Стефан Милчев от Българско сдружение за борба с неразрешено използване на защитени произведения смята, че „заинтересовани хора размахват плашила и спекулират с незнанието на неспециалистите, като казват, че основни права и свободи на хората ще бъдат ограничени". „Ако това е вярно, значи те казват в прав текст, че българският парламент и българското правителство им кроят шапка, а като професионалист ви казвам, че всичко това е пълна измама. Става въпрос за интереси и нека не се заблуждаваме, че пиратският бизнес е огромен и в него се въртят много големи пари, които кореспондират с организираната престъпност. И ако някой е против подобен род неща, които най-накрая българската държава е направила цивилизационен избор да приеме, той значи е за всички онези неща, с които законът ужким се бори. Нека не се заблуждаваме, че протестите са граждански, спонтанни и във връзка с нарушените права на гражданите. Това просто не е вярно", каза той.

Теодор Захов от Българска асоциация за информационни технологии бе категоричен, че не може да се съгласи, че споразумението ACTA в целостта си е полезен за България документ. По думите му то съдържа текстове, които биха предотвратили или по-скоро биха ангажирали другите подписали документа да предотвратят фалшифицирането на търговски марки, стоки и прочие.

„Особено в частта, която касае технологиите, не само интернет, ACTA съдържа рестриктивни текстове, които въпреки че са предхождани от думичката може, биха довели до ограничаване на технологичното развитие на държавата. В ACTA наистина се съдържат текстове, които биха задължили действително телеком операторите да се въведат задължения за филтриране и наблюдение към операторите, които предоставят свързаност. Сравнението може да бъде магистралите да пропускат само определена марка коли", допълни той.

Управляващите пак увериха че България не е длъжна да ратифицира всички текстове от АСТА
netinfo
Дебатите в парламента по АСТА предстоят. За момента единствено групата на ГЕРБ подкрепя позицията на правителството. Всички останали парламентарни групи се обявиха срещу прибързаното му ратифициране.