Удължават срока за въвеждането на видео наблюдението на шофьорските изпити
Удължават срока за въвеждането на видео наблюдението на шофьорските изпити / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предприе необходимите действия за удължаване на срока за въвеждане на видео наблюдението на изпитите по теория и практика на кандидат водачите, съобщават от транспортното министерство.

Новите изисквания за видео наблюдение на изпитите за шофьори трябваше да влязат в сила от 1 юли 2010 г. След приемането на измененията на Наредба 38, регламентиращи тази дейност, ИА “Автомобилна администрация” обяви процедура за избор на фирми, които да доставят нужната техника, както и да оборудват залите за теоретични изпити.

След края на процедурата една от фирмите участници обжалва избора на изпълнители на обществената поръчка, с което се забавя въвеждането на видео наблюдението. КЗК с определение от 10 юни 2010 г. остави без уважение искането за спиране на процедурата.

Определението на КЗК е обжалвано пред ВАС. До произнасянето на съда по въпросната мярка законът не позволява сключването на договор с избрания изпълнител. За да не се допусне незаконно провеждане на изпити на кандидат шофьори, МТИТС предприе необходимите действия за удължаването на срока за влизане в сила на измененията на Наредба 38, с които се въвежда видео наблюдението по време на изпитите по теория и практика на кандидат водачите. В момента всички изпити за кандидат-водачите се провеждат в нормален режим без каквито и да е затруднения.