ТЕЦ-овете във Варна и Русе нямат достатъчно въглища за зимата
ТЕЦ-овете във Варна и Русе нямат достатъчно въглища за зимата / netinfo

Две от най-големите топлоцентрали в страната – във Варна и Русе не са осигурили достатъчни количества въглища за зимния сезон. Това каза изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян, който участва в Икономическия форум.

Според него обаче, Националната електрическа компания ще натоварва допълнително други мощности и ще преразпределя ресурсите, за да не допусне режим на тока през следващите месеци.

По думите на Папазян в момента варненската централа би трябвало да има на склад между 350 и 400 хиляди тона въглища, а реалното количество, с което ТЕЦ-ът разполага, е 185 хиляди тона. Същото е положението и в русенската топлоцентрала, което се дължало на скорошната смяна на собственика. Ситуацията от миналата година се повтаря, каза още директорът на НЕК и прогнозира, че двете централи ще бъдат глобени.

Това не значи, че с парите, които ще им задържим, можем да купим енергия, каза изпълнителният директор на НЕК. Ако електроенергийният баланс на страната е застрашен износът на ток ще бъде спрян, каза още Мардик Папазян.

В момента НЕК изнася повече електроенергия, отколкото през същия период на миналата година, главно заради обилните валежи през последните месеци. Потреблението у нас обаче също се увеличава и само през ноември то е нараснало с 3 процента спрямо същия период на миналата година.