Станишев: Общините и бизнесът трябва да се обединяват като бенефициенти
Станишев: Общините и бизнесът трябва да се обединяват като бенефициенти / netinfo
Препоръката на Европейската комисия и на българското правителство е общините, частният бизнес и неправителствените организации да се сдружават като бенефициенти при усвояването на средства от еврофондовете. Този съвет отправи премиерът Сергей Станишев към участниците във форума за усвояване на средства от структурните фондове на Евросъюза, която се проведе във Варна.

"Усвояването на средства ще зависи от качеството на проектите и от качеството на субектите, които участват в процеса", заяви Станишев. По време на форума бяха обсъдени оперативните програми „Транспорт”, „Регионално развитие”, “Околна среда”, “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, “Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Техническа помощ”, които са за периода 2007-2013 г.

Около 7 млрд. евро ще получи страната ни от фондове на ЕС през следващите години по отделните програми. Над 4 млрд. евро са средствата за развитие на селските райони и за директни субсидии за селскостопанските производители, за което има отделна програма.

Други новини от Варна