Станишев: Има основание топлофикации в страната да бъдат затваряни
Станишев: Има основание топлофикации в страната да бъдат затваряни / снимкa: Sofia Photo Agency
Още преди началото на отоплителния сезон имаше основание няколко „Топлофикации” в страната да бъдат затворени, защото хората масово не плащат сметките си за парно. Въпреки това дружествата функционират в името на интереса на гражданите. Това каза в Пловдив министър-председателят Сергей Станишев.

„Има сериозни проблеми, много голяма част от хората, особено в столицата, не си плащат сметки. Няма как никое дружество – нито „Топлофикация”, нито „Булгаргаз” да издържат по този начин. Това е въпрос на наша обща отговорност. Всички искаме да имаме отопление през зимата и никой не би си позволил да създава проблеми било то на столичани, било то на жители на други градове”, обясни Сергей Станишев.

„Стопанските субекти също трябва да се държат отговорно. Правителството винаги е било открито за сериозен разговор и намиране на конкретни решения", отбеляза министър-председателят.

Станишев съобщи още, че предстои да разговаря с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров за подробностите около ценообразуването на сметките за парно, но подчерта, че правителството не може да решава за тях, тъй като това е работа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която е независим орган.

Според премиера важното е да се намери балансирано решение, което да е изгодно и за "Топлофикация", и за абонатите, но за целта, гражданите трябва да си плащат редовно сметките.