Словакия пуска спрян ядрен реактор заради газовата криза
Словакия пуска спрян ядрен реактор заради газовата криза / БГНЕС

Правителството на Словакия реши, заради недостига на газ след спрените доставки от Русия през Украйна, да пусне отново ядрен реактор, затворен в края на 2008 г. съгласно ангажиментите на страната по повод членството й в Евроъюза, заяви премиерът на страната Роберт Фико, съобщава Ройтерс.

Правителството вече бе съобщило, че Словакия се нуждае да пусне отново 440 мегаватов реактор в старата си атомна електроцентрала Ясловске Бохунице поради нуждата от допълнителни мощности за производство на електроенергия, след като доставките на руски газ бяха напълно спрени в началото на седмицата.

Словакия разполага с газ за още 15 дни благодарение на доставките на природен газ от европейски фирми. Говорителят на министъра на икономиката на Словакия съобщи, че страната е увеличила доставките си с около 7,2 милиона куб. метра от резервите на "Газ дьо Франс" (Gaz de France) и германската фирма "Е.ОН Рургаз" (E.ON Ruhrgas). Словакия е напълно зависима от руския газ, минаващ през Украйна.

Вносителят и разпространител на газ за страната "Ес Пе Пе" (SPP) е преминал на резерви, но не може да изпомпва достатъчно газ, с който да посрещне нуждите на страната, тъй като налягането по газопровода е ниско. Фирмата е трябвало да помоли 1000 производствени предприятия да сведат консумацията си до минимум.

"Ес Пе Пе" взима от 21 до 22 милиона кубични метри газ от запасните депа всеки ден, но има нужда от още 29 милиона куб. метра на ден дори и след ограниченията, съобщи министерството.