Шушулов: Ще свалим с до 2,5% новите цени на тока
Шушулов: Ще свалим с до 2,5% новите цени на тока / снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще се опита да намали с до 2.5% предложеното увеличение на цените на тока в страната. Това обяви във Варна председателят на регулатора проф. Константин Шушулов при откриването на "Енергиен форум" 2008 в курорта “Светите Константин и Елена” край Варна.

Вчера шефът на ДКЕВР обяви, че от 1 юли токът за бита ще поскъпне между 14 и 18 процента. За клиентите на Е.ОН увеличението ще бъде 17,72 процента. за абонатите на EVN токът ще е по-скъп с 14,59 на сто, а за абонатите на ЧЕЗ-16,01 на сто.

Предстоящото увеличение на цените на електроенергията, парното и природния газ е продиктувано от външни фактори, като България не може да остане изолиран остров, посочи проф. Шушулов.

Два екипа на държавния регулатор търсят резерви за намаляване на цените на тока за крайните потребители. Намаляването може да стане за сметка на свиване на разходите на електроразпределителните дружества. Окончателното решение ще стане ясно до края на месеца, посочи Шушулов.

В резултат на поскъпването на тока от 1 юли е възможно и актуализиране на цената на водата. Нови, по-високи цени може да бъдат въведени от ВиК-дружествата, които работят на помпени станции, обяви още шефът на ДКЕВР.