Русия реагира по-скоро емоционално, смята проф. Тасев
Русия реагира по-скоро емоционално, смята проф. Тасев / снимка: БГНЕС, архив
Русия реагира по-скоро емоционално, смята проф. Тасев
77452
Русия реагира по-скоро емоционално, смята проф. Тасев
  • Русия реагира по-скоро емоционално, смята проф. Тасев

Около 900 млн. лева е системният дефицит в енергетиката годишно, който се трупа и расте, ако не се вземат мерки, коментира пред Дарик енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той отбеляза, че в момента има няколко сценария за дългосрочните договори с т.нар. американски сценарии, но подчерта, че нито един от тези варианти не може да ликвидира дефицита.

„Вдигането на цената на тока е неизбежно", посочи проф. Тасев, като напомни предложението си да водим преговори за дерогация (отлагане на сроковете) пред ЕК за пълната либерализация на енергийния пазар.

Така според експерта може да бъде въведено стъпаловидно и по-поносимо за българите повишаване на цената на тока.

„Тук имаме някакви обещания за съдействие, вече се говори - очевидно ще има влияние Кери и върху политическото ръководство на Гърция - да се активизира строителството на регазификационния терминал в Кавала. Защото колкото и да говорим, реалистично след няколко години най-вероятният източник за газ е втечненият газ от Егейско море", добави той.

Тасев припомни още, че беше приета и позицията на премиера Бойко Борисов за шистовия газ:

„Смятам за лична победа на Борисов това, че все пак чухме от устата на Кери - що се касае до проекта за изграждане на нов ядрен блок в „Козлодуй", чухме обещание, че американското правителство ще се ангажира с финансова държавна подкрепа за този проект. Това са добри новини. Лошите идват от Русия. Това е по-скоро емоционална, отколкото рационална реакция. Защото преместването на точката в Турция е по-скоро нерационално решение - като се направи една елементарна матрица - от лявата страна се запишат въпросите, които стоят открити, а от дясната - отговорите, ще се види че в дясната страна няма нито един възможен и логически правилен отговор. Много се спекулира с понятието „хъб". Това изисква да имате газохранилище, за да можете да отговорите на текущите потребности и да развивате спот пазара".