Регионът понесе леко независимостта на Косово
Регионът понесе леко независимостта на Косово / netinfo
След като отвориха на отрицателна територия, балканските борси завършиха с различни резултати. В синхрон с очаквания спад на двата основни борсови показателя в Сърбия се придвижи и хърватският CROBEX, при който понижението е с 0.41% до 3 993.45 пункта. Червения цвят запазиха индексите в Словения и Словакия, а румънският BUCHAREST BET Index изгуби 0.83% до 7 076.82 пункта.

Алекс Бебов, съуправител на Балканска консултантска компания коментира за DarikFinance.bg, че ударът на новината за Косово е поет сравнително меко заради дългото очакване и подготовка за случващото се.

Голяма част от пазарите всъщност нямаха някаква сериозна реакция. Главната причина е, че това беше нещо доста очаквано. Например в Сърбия BELEX 15 е минус 0.11% надолу, другият-BELEXLine е надолу с 0.34% , тоест достатъчно малък е ефектът от това, което се е случило. В същото време на пазарите в Македония и в Република Сръбска, пазарът в Баня Лука, голяма част от акциите губят от порядъка на 2 до 4 процента.

Като цяло нямаме някакви големи сривове от 5- 10 процента, поради причини, че това е факт, който е влязъл вече в оценките на пазара. Повечето от инвеститорите знаеха, че Косово ще обяви независимост и беше просто въпрос на време. Първо се очакваше Косово да обви независимост към средата на декември. Като резултат на това в цяла бивша Югославия пазарите паднаха още през месец ноември. Пазарите продължиха надолу и след месец януари, когато повлия положението на международните пазари на акции и облигации.

Важно е да се отбележи, че отделни групи в Република Сръбска говорят за възможна независимост, но и досега нямат политическа подкрепа. Също така Македония има проблеми с това че 30 до 50% от населението се състои от албанци и тъй като раждаемостта сред тях е доста висока се очаква Македония да бъде в трудна ситуация след десетилетие или две десетилетия.

По принцип има различни групи на инвеститори –взаимни фондове и пенсионни фондове от самия регион, както и фондове от Скандинавия и други институционални инвеститори. Там се случи същото нещо, през което преминахме в България- взаимните фондове трябваше да разпродават, за да покриват плащания на малките си инвеститори. В резултат от това през есента и зимата на 2007 година австрийски, словенски и хърватски взаимни инвеститори трябваше да правят продажби, което доведе и до цялата криза. Тоест не е само въпросът за Косово.

Според мен ситуацията в Косово стъпка по стъпка ще бъде забравена и то сравнително скоро, в рамките на няколко седмици. Що се отнася до Сърбия главният риск е сигурността на коалицията. Ако тя се разруши, това ще доведе до ранни парламентарни избори. И двете сили- демократите и националистите са приблизително равни, затова съществува риск да не дойде на власт националист. Ако въпросът за коалицията бъде в някаква степен решен, пазарите в Сърбия биха показали възвръщане на цените и то в нелоша степен в 9-12- месечен хоризонт. Има интересни неща, които се очакват в последното тримесечие на 2008 година, например идеите за масова приватизация в Сърбия.

Много малко чужди пари има в тези пазари, за да се притесняваме, че това би имало някакъв системен ефект върху България и Румъния.

Доколко корелирана с балканските борси се оказа българската?

Мисля, че е по-скоро корелирана с румънския пазар, отколкото с пазарите в бившата Югославия най- вече поради факта, че България и Румъния се виждат като икономики с потенциал за растеж, вече членове на Европейския съюз. Има много повече чуждестранни и институционални инвеститори като процент от пазара, отколкото в бивша Югославия.

Какво според вас ще бъде влиянието, което българския бизнес ще усети от случващото се?

От гледна точка на това, ако има парламентарни избори и ако дойде националист на власт, не е толкова ясно, че 100% това ще бъде негативно за българските компании, които биха влезли тепърва на пазара. Може и да има положителен ефект от гледна точка на това, че конкуренцията на западни инвеститори би била по-малка.

Смятате ли че българските компаниите трябва да се консолидират в едно общо поведение и позиция с оглед на случващото се в съседство?

По-скоро би било полезно друго- да набират кадри, които са си сърби. Виждал съм компании като Приста ойл, например, които действат много успешно на пазара, именно защото имат сериозен сръбски персонал. Виждал съм и другото.

Каква трябва да бъде позицията на България по отношение независимостта на Косово?

Не е много лесно заради Европейския съюз да имаме твърдо отрицателна позиция. При всички положение от гледна точка на българските компании в Сърбия положителна позиция за Косово не би трябвало да има.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение

DarikFinance.bg