Ягодин: Данък финансови транзакции ще се отрази на крайния клиент
Ягодин: Данък финансови транзакции ще се отрази на крайния клиент / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ягодин: Данък "финансови транзакции" ще се отрази на крайния клиент
45280
Ягодин: Данък "финансови транзакции" ще се отрази на крайния клиент
  • Ягодин: Данък "финансови транзакции" ще се отрази на крайния клиент

Ако Европа въведе данък върху банковите транзакции от 2014 г., това ще се отрази върху крайните клиенти на банките. Това заяви шефът на Българската банка за развитие Асен Ягодин. По думите му България е страната, която „най-малко заслужава" допълнително облагане, тъй като банковата система е стабилна.

Все още има време за дискусии по новия данък и съответно за неговото приложение, допълни Ягодин. По думите му банковата система в България не е показала нито за момент слабост и не е имало банка, която се е наложило да бъде подпомогната с пари на данъкоплатеца. От тази гледна точка България най-малко заслужава този допълнителен налог, смята Ягодин.

Той бе категоричен, че налогът няма да бъде нито в полза на обществото, нито на бизнеса, защото всички крайни клиенти на банките ще бъдат натоварени с този данък. Ако той бъде въведен, това ще бъде допълнителен финансов разход за банките. Голяма част от ресурсите на банките отиват за провизиране и допълнителният разход ще ограничи възможностите им за справяне с лошите кредити. Заради това банките ще са принудени да потърсят допълнително средства, което пък ще рефлектира на техните клиенти.