Първенци сме по успешни данъчни реформи
Първенци сме по успешни данъчни реформи / netinfo
България e поставена на първо място сред 178 страни в класацията по успешни данъчни реформи през 2006-2007 година според доклад на Световната банка, Международната финансова корпорация (МФК) и консултантската компания Pricewaterhouse Coopers. Това съобщиха от Министерството на финансите.

В доклада, озаглавен “Плащането на данъци през 2008 година”, се посочва, че данъчните реформи, които са насочени към облекчаване на плащането на данъци от страна на фирмите, могат да увеличат постъпленията в държавния бюджет, разширявайки данъчната база. Сред причините за престижното класиране на страната ни са изграждането на Националната агенция за приходите, намаляването на корпоративния данък от 15% на 10%; намаляването на плащаните от работодателите вноски върху работните заплати със 7% и активното популяризиране на подаването на данъчни и осигурителни документи по Интернет.

България е една от четирите страни, които от 2005 година насам ежегодно подобряват данъчната си система, е записано още в доклада. Проучването позволява директно сравняване на данъчните системи в страните по света. То показва как са засегнати фирмите не само от данъчните ставки, но също така от процедурите за спазване на данъчните разпоредби.

Докладът се съсредоточава върху броя на данъчните плащания, времето, необходимо за спазване на процедурите и разходите, свързани с данъците, които се определят от сумарната данъчна ставка. Сумарната данъчна ставка обхваща пет вида данъци, плащани от фирмите: данък печалба, социални осигуровки, данък върху собствеността, данък върху оборота и други данъци, като например, общински такси и акциз върху горивата. Общият показател за лесно плащане на данъците се определя от броя на необходимите стъпки, времето и размера на разходите.

Докладът илюстрира големите различия между данъчните системи в Европейският съюз. Три страни са сред първите петнадесет в света по лекота за плащане на данъци: Ирландия (6 място), Обединено кралство (12 място) и Дания (13 място). Три други страни от ЕС обаче се класират сред последната трета в света: Полша (125 място), Унгария (127 място) и Румъния (134 място). Общото класиране на страните от ЕС по лекота за плащане на данъци е както следва: Ирландия, Обединеното кралство, Дания, Люксембург, Латвия, Естония, Нидерландия, Швеция, Словения, Белгия, Португалия, Германия, Литва, Австрия, Франция, Финландия, Гърция, България, Испания, Чешката Република, Италия, Република Словакия, Полша, Унгария и Румъния.