Първанов: Да се ускорят инфраструктурните проекти със Сърбия
Първанов: Да се ускорят инфраструктурните проекти със Сърбия / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Инфраструктурните проекти между България и Сърбия трябва да бъдат ускорени, каза президентът Георги Първанов при откриваното на българско-сръбския икономически форум. Според Първанов е необходимо и задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката.

България може да настоява пред Европейския съюз за допълнително отпускане на средства за изграждането на автомагистрала между София и Белград, тъй като до момента двете столици не са свързано с магистрала и нямат жп връзка, обясни Първанов.

По думите му акцент в икономическите отношения между двете страни трябва да бъдат и производството и преноса на електроенергия, както и да се подпомогне изпълнението на програми за развитие на граничните райони и общините.

800 млн. евро е стокообменът между България и Сърбия през 2007 година, като наши фирми са инвестирали над 100 млн. евро в сръбската икономика, каза президентът. По думите му страната ни е сред десетте най-добри и най-големи търговски партньори на западната ни съседка.

Днешният форум е знак, че в динамична ситуация двете страни са в състояние да търсят конкретни прагматични решения, подчерта Георги Първанов. Той обясни, че подкрепя решението за максимално облекчение на визовия режим.