Проф. Тасев: Наблюдаваме игра на нерви, да не слагаме бързо кръст на „Южен поток
Проф. Тасев: Наблюдаваме игра на нерви, да не слагаме бързо кръст на „Южен поток / снимка: БГНЕС
Проф. Тасев: Наблюдаваме игра на нерви, да не слагаме бързо кръст на „Южен поток"
76718
Проф. Тасев: Наблюдаваме игра на нерви, да не слагаме бързо кръст на „Южен поток"
  • Проф. Тасев: Наблюдаваме игра на нерви, да не слагаме бързо кръст на „Южен поток"

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев не смята, че трябва бързо да се слага кръст на проекта „Южен поток", тъй като според него наблюдаваме „игра на нерви", в която руският президент искал да окаже определен натиск на Европа по темата. В интервю за Дарик проф. Тасев подчерта, че страната ни трябва да настоява за компенсации пред Брюксел, защото се лишава от една „машина за пари", какъвто е този проект.

"По-скоро виждам стремеж на Путин, владеейки изкуството на тънката енергийна дипломация, да окаже определен натиск на Европа, по-скоро да активизира и нашето правителство", каза Тасев.

Направената от руския президент декларация дава на страната ни достатъчно основание да бъдем защитени срещу определени искове и "дори може би да предявим и насрещни искове в дадена ситуация, което е само хипотетично", каза Тасев.

Според него става въпрос за игра на нерви и България трябва да запази спокойствие, защото по думите му в бизнеса и политиката печели този, който запазва нервите си непокътнати.

Тасев подчерта, че възникват страшно много въпроси и в юридически план, и в технически, и в технологически план. "Затова аз не бързам да слагам кръст на проект, който безспорно ни превръщаше в газов хъб. Всичко това евентуално се премества извън нашите предели и нашата страна остава енергийно джудже", коментира експертът.

Той посочи, че средата, в която възниква един проблем, трябва да бъде и средата, в която той се решава. "Така че проблемът преди всичко е в Брюксел. Просто би трябвало правителството да отиде и да заяви на малко по-висок глас, защото винаги в тези геополитически спорове ние сме страната, която обикновено страда. Диалогът е Брюксел-Русия. В момента ние не можем да настояваме, освен да заявим определена претенция от позицията на потърпевшия", каза Тасев.

Според него ще бъде напълно справедливо или отново да се върне на позиция "Южен поток", или държавата ни да получава определени компенсации, защото ние махаме "една машина за пари".