Плевнелиев: България може да бъде давана за пример на европейските партньори
Плевнелиев: България може да бъде давана за пример на европейските партньори / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Плевнелиев: България може да бъде давана за пример на европейските партньори
48281
Плевнелиев: България може да бъде давана за пример на европейските партньори
  • Плевнелиев: България може да бъде давана за пример на европейските партньори

Българите са за пример, от който могат да се поучат много европейски държави, стана известно от думите на новоизбрания президент Росен Плевнелиев. „Българите изповядват културата на стабилност. Тя ще трябва да бъде имплантирана в главите на 500 млн. европейци", заяви Плевнелиев по време на публичен дебат в Народното събрание, наречен „Две години след Лисабон - Европа накъде?". Патрон на събитието е парламентарният председател Цецка Цачева. Избраният за президент смята, че българите трябва по-често да демонстрират самочувствие и вижда ролята на България в следващите години като „двигател на европейската интеграция". „Ние ще бъдем един от най-солидарните членове", каза той.

„Европа се намира в тежки времена вече четвърта година. Те изискват отговорни, адекватни и нелеки решения. Спокойно, ясно, открито можем да кажем: правилата в последните години не се спазваха. Почти всички европейски държави в тези години на растеж се увлякоха по харченето, произведоха се планини от дълг. Една малка България, която точно в времената на растеж, благодарение на усилията на три български правителства успя да изгради буфери, точно във времената на икономически растеж една малка България, която спокойно може да бъде давана за пример на всички наши европейски приятели и партньори, в последните десет години успя да намали своя дълг. Феноменално намаляване на дълга на една държава по възможно най-отговорния начин от политици, които са управлявали тази държава, за да може в тежки времена България да стои спокойно, да бъде стабилна, докато много други държави тепърва ще правят това", коментира Плевнелиев.

По думите му е крайно време и българите да започнат да показват своите успехи покрай ниското самочувствие, което според него понякога демонстрират.

„Българите изповядват културата на стабилност, тя ще трябва да бъде имплантирана в главите на 500 млн. европейци - стабилност и устойчивост. Това са двете вълшебни думички", каза Плевнелиев.

Той си припомни как негови приятели от Англия, Ирландия и Германия са идвали да купуват имоти в страната ни в периода 2003-2008 година. „Българите винаги вземаха по 70 процента кредит, когато си купуват жилище, нашите приятели от Европа вземаха по 120 процента кредит. Ето ви малката разлика", коментира Росен Плевнелиев.

Специални гости на дискусията са Елмар Брок, член на Европейския парламент, и Жан-Доминик Джулиани, президент на фондация „Робер Шуман". В заседателната зала на парламента присъстват депутати, представители на държавни институции, на работодателски и синдикални организации, на академичните среди, на гражданското общество, дипломати. Срещата е първата от серията дебати „Европейски разговори в парламента", които си поставят за цел да ангажират гражданите в активен и пряк диалог с Народното събрание по най-актуалните въпроси от дневния ред на Европа и българското членство в Европейския съюз.