Плажът Паша Дере няма да пострада при изграждането на Южен поток, увери изпълнител
Плажът Паша Дере няма да пострада при изграждането на Южен поток, увери изпълнител / снимка: БГНЕС
Плажът Паша Дере няма да пострада при изграждането на "Южен поток", увери изпълнител
68550
Плажът Паша Дере няма да пострада при изграждането на "Южен поток", увери изпълнител
Плажът Паша Дере няма да пострада при изграждането на "Южен поток", увери изпълнител
  • Плажът Паша Дере няма да пострада при изграждането на "Южен поток", увери изпълнител
  • Плажът Паша Дере няма да пострада при изграждането на "Южен поток", увери изпълнител

Един летен сезон туристите на плажа Паша Дере ще могат да наблюдават строителните дейности на българския участък от газопровода „Южен поток". Това съобщи Милена Христова, която участва от българска страна в компанията „Южен поток транспорт". Тя предупреди, че по време на строителството ще има шумови и прахови замърсявания, които обаче няма да засегнат здравето на хората.

Като предимство на проекта по време на изграждането му, Христова посочи наемането на местна работна ръка, но подчерта, че може да има известни ограничения в риболова и посещението в района.

"Не се очакват строителни дейности на плажа Паша Дере. Това, че няма да има строителни дейности на плажа, ограничава до голяма степен въздействията в тази посока и осигурява достъп на ползвателите на плажа по всяко време", каза Христова. Тя допълни, че не се очаква пряко въздействие и върху водите на плажа, които се ползват за къпане. От друга страна, строителството на микротунела, макар че няма да доведе до строителни дейности на плажа, вероятно ще изисква поставянето на някои ограничения и то само в периода, в който тунелиращата машина ще прокопава микротунела. На сушата ще има машини и те ще бъдат източник на шум, като вероятно част от шумовите емисии ще достигнат до плажа", каза представителката на "Южен поток транспорт". По думите й не се очакват наднормени шумови емисии на плажа.


Христова увери, че ще се направи всичко възможно, за да не се увреди околната среда, както и да не се смущават животинските видове в зоните на проекта. Ще бъде изградена и буферна зона за опазване на културно-историческото наследство в региона.

По отношение притесненията за шумовите емисии тя каза, че се предвижда ограничаване на дейности в по-тихите периоди на нощта, шумозащитни бариери и шумозаглушители където това е възможно. Заради биоразнообразието се предвиждат други ограничения, свързани с избягване на определени дейности в периоди, в които животните са чувствителни, например периоди на размножаване или на хибернация. Преди строителството се предвижда преместване на бавноподвижни животински видове, които биха могли да се срещнат в района на строителните дейности.

С изграждането на четири микротунела под плажа Паша Дере ще се избегне увреждането на местността заради проекта „Южен поток, съобщи от своя страна техническият директор на компанията „Южен поток транспорт" Андрей Фик. Целият газопровод ще се състои от четири тръби, които ще бъдат изграждани на етапи. Тунелите ще минават на около 20 метра под повърхността, така ще се избегнат строителните и монтажните дейности.

Очаква се да бъде изградена 10-метрова входна шахта, а самите тръби ще преминават под плажа. Изходната точка ще е под морското дъно.

Първите доставки на газ по проекта се очакват в началото на януари 2016 г, а пълният капацитет на газопровода ще бъде изпълнен в края на 2017 г.