/ БГНЕС
Министърът съобщи, че до дни предстои да бъде подписано споразумение за финансиране с Европейската инвестиционна банка. Проектът за изграждане на газовата връзка е във финална права. Това заяви по време на конференция в София енергийният министър Теменужка Петкова.
 
Пред експерти в бранша министърът съобщи, че до дни предстои да бъде подписано споразумение за финансиране с Европейската инвестиционна банка. Освен това държавата е заделила държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, припомни още Петкова.
 
Трябва да се развие газовата инфраструктура в България, уверен е председателят на КЕВР

Държавата ще търси и други алтернативни източници за доставки на газ. В тази връзка Министерски съвет взе решение страната да участва като акционер в изграждането на LNG терминал за компресиран газ в Александропулис, съобщи още министърът.
 

БГНЕС


Продължава и дейностите по изграждането на газовата връзка със Сърбия. За съжаление обаче съседите очакват финансиране от Брюксел по предприсъединителните програми, така че за момента този проекта се бави от предварително начертаните срокове най-късно до 2022 г. да потече газ.
БГНЕС