Пеевски продължава да разпродава бизнеса си
Пеевски продължава да разпродава бизнеса си / БГНЕС, архив

Бизнес участията, които депутатът от ДПС Делян Пеевски бе осветил миналата година, продължават да намаляват. Вчера се разбра, че той се е разделил с още три дружества - Richi International Ltd., Uno De Senso Group Ltd. и Redwood Capital Ltd., на които беше едноличен собственик, пише "Сега". В декларация, подадена в Народното събрание на 28 април по Закона за конфликт на интереси, Пеевски съобщава, че е продал трите компании, които беше придобил в края на 2015 г. и началото на 2016 г. За този кратък период така и не стана ясно къде са регистрирани тези дружества, нито какъв е предметът им на дейност.

Лукарски: Виждам оттеглянето на Пеевски, не знам как ще се отрази на икономиката

Миналото лято депутатът започна ударно да разкрива данни за придобити от него бизнеси. Най-напред обяви, че разполага с 50% от акциите на "Балканска медийна компания" АД - фирма, която контролира редица печатни издания. Дотогава едноличен собственик беше майка му Ирена Кръстева. Последователно Пеевски съобщи, че е придобил 5% от "Булгартабак холдинг" и 18% от фабриката за цигарени гилзи и опаковки и че смята да купи врачанския завод "Химко", веригата "Техномаркет" и телевизионния "Канал 3".

Напуска ли Пеевски политиката и България?

През март тази година обаче депутатът публично обяви, че е жертва на незаслужени атаки и че се отказва да прави бизнес в България. Така пропадна сделката за "Химко", въпреки че Пеевски беше подписал предварителен договор за 11.7 млн. лева. Кандидат-купувачът бе внесъл 1.17 млн. лева "капаро" до сключване на окончателния договор. При провал на сделките парите би трябвало да останат в сметката на "Химко", разкрита от синдика.

Междувременно Пеевски продаде дяловете си в "Булгартабак" и "Юрий Гагарин". А оттеглянето на депутата от тютюневия холдинг съвпадна с решението на "Булгартабак" да прекрати износа си за основните си пазари - Близкия изток, и да затвори цигарената фабрика "София БТ".

Пеевски се отказва и от сделката за „Канал 3"

Сделката за веригата за битова техника "Техномаркет" обаче бе финализирана.

През февруари депутатът получи охрана от НСО заради отправени заплахи за живота му. В средата на април премиерът Борисов обяви в интервю пред bTV: "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Много скоро вече няма да е дъвка. Аз не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят".