Парното и топлата вода поевтиняват с до 10%
Парното и топлата вода поевтиняват с до 10% / снимка: БГНЕС, архив
Парното и топлата вода поевтиняват с до 10%
78711
Парното и топлата вода поевтиняват с до 10%
  • Парното и топлата вода поевтиняват с до 10%

Парното и топлата вода се очаква да поевтинеят с до 10 % от началото на следващия месец. Това ще стане възможно с намаляването на цената на природния газ от първи април, съобщи днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова.

Очаква се синьото гориво да поевтинее с около 13 на сто. Тодорова е категорична, че по-голямата част от това намаление ще усетят именно крайните потребители.

След влизане в сила на новите, по-ниски цени на газа, поевтиняване на парното и на топлата вода ще усетят и крайните потребители, категорични са от регулатора. За различните централи обаче процентът, с който ще се намалят цените, е различен, посочи Светла Тодорова:

„Принципът е да се компенсират - говоря за топлофикациите и за заводските централи - загубите им, които са постъпили в резултат на непроменянето на цената на природния газ в минали тримесечия, когато тя се е увеличавала. Процентът е малък, т.е. по-голяма част от намалението на природния газ ще отиде към крайните потребители".

Така намалението ще бъде разпределено между потребителите и централите, които са задържали цените. За крайния потребител обаче то ще е по-малко от 13 %.

„Различно е. Типът на централата, количествата им, начинът, по който работят, са различни, така че за всяка една централа процентът е различен, но може да достигне до 10%", добави Тодорова.

От регулатора съобщиха още, че задълженията към дружеството от ТЕЦ-овете възлизат на близо 200 млн. лева.