Падна предпазната клауза за българската авиация
Падна предпазната клауза за българската авиация / netinfo

Европейската комисия премахна предпазната клауза за българската авиация, потвърдиха пред Дарик от Министерството на транспорта. Преди това информацията бе съобщена от постоянното представителство на Европейската комисия у нас.

След приключване на писмената процедура на Комисията българският въздухоплавателен бизнес вече ще бъде равностоен партньор на конкурентите си от другите страни членки на Европейския съюз, допълниха от транспортното министерство.

Решението на комисията ще бъде публикувано в официалния вестник на Европейския съюз утре.

Резултатът за България идва след две проверки на експерти от Европейската агенция за авиационна безопасност / EASA/ през декември 2007 и април 2008 година. Тогава специалистите установиха, че българската авиация е безопасна и работата в Главна Дирекция „гражданско-въздухоплавателна администрация" към Министерството на транспорта е подобрена. Именно поради слабости по тези показатели страната ни бе наказана в края на 2006 година с предпазна клауза преди приемането й за пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 година. Това бе първата предпазна клауза, която Комисията наложи на страна член на Общността. Тя поставяше редица ограничения пред българските авиокомпании, сред които невъзможност да извършват полети в европейско небе без съгласието на Брюксел.