Пабло Иглесиас: Германия и МВФ искат да прережат гърлото на Гърция
Пабло Иглесиас: Германия и МВФ искат да прережат гърлото на Гърция / Thinkstock/Getty Images

Някои европейски страни и Международният валутен фонд искат "да прережат гърлото на Гърция и да дадат урок" на испанската левица, за да предотвратят всякаква алтернатива на водената в Европа икономическа политика, заяви лидерът на испанската партия "Подемос" Пабло Иглесиас, цитиран от Франс прес.

Гръцкият парламент одобри предложението за референдум на 5 юли

"МВФ и германското правителство нападат демокрацията и унищожават политическия проект на Европа", каза Иглесиас в Мадрид, където се събраха около 300 демонстранти в подкрепа на Гърция след провала на преговорите с кредиторите й.

Кредиторите заставят гърците да се откажат от страната си, заяви гръцкият министър на националната отбрана Панос Каменос на парламентарно заседание по въпроса за организиране на референдум по предложенията на кредиторите, предаде ТАСС.

"Намаляване на разходите за отбрана с 400 милиона евро ще обезоръжи страната. Нито един кораб, нито един самолет няма да бъде в състояние да спре турско нашествие, няма да можем да изпълним задълженията си към НАТО", каза Каменос.

Министърът нарече исканията на кредиторите "абсолютен фашизъм, който има за цел да постави Гърция на колене и да я унижи".

Източник: БТА