Гръцкият парламент одобри предложението за референдум
Гръцкият парламент одобри предложението за референдум / снимка: БГНЕС

Предложението на гръцкото правителство за референдум по последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ, бе одобрено от гръцкия парламент тази нощ, съобщи Франс прес.

Еврогрупата отказва да продължи спасителния план за Гърция

Със 178 гласа "за" и 120 "против" депутатите приеха предложението. Народните представители от радикалната лява партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора" одобриха инициативата за референдум. Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

Шойбле: Гърция прекрати преговорите едностранно, няма план „Б"

"В съответствие с предложението на правителството, на референдума гръцкият народ ще трябва да реши с гласуване дали да приеме, или да отхвърли проектоспоразумението, представено на 25 юни 2015 г. от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата", се посочва в програмата на парламентарното заседание, предаде ТАСС.

Премиерът Алексис Ципрас призова по-рано избирателите да отговорят категорично с "не" на обидните по думите му условия, които поставят кредиторите.

Източник: БТА