Еврогрупата отказва да продължи спасителния план за Гърция
Еврогрупата отказва да продължи спасителния план за Гърция / снимка: Guliver/Getty Images

Министрите на финансите от еврозоната отказаха днес да продължат спасителния план за Гърция след 30 юни, както иска Атина, стана ясно след срещата на Еврогрупата днес.

Еврогрупата престана да обсъжда финансовата стабилност в Гърция и започна да разглежда мерки в подкрепа на стабилността на цялата еврозона след провала на гръцките преговори.

Това се посочва в заключителната декларация на срещата на Еврогрупата, посветена на Гърция.

"Ръководството на еврозоната е готово да направи всичко необходимо, за да гарантира финансовата стабилност в еврозоната", се посочва в документа, цитиран от ТАСС.

За първи път в историята на еврозоната заключително комюнике от среща на Еврогрупата не бе подписано от една от членките - самата Гърция.

"Всеобхватните предложения" на кредиторите, които бяха подготвени "максимално гъвкаво", бяха отхвърлени от Гърция въпреки усилията на всички равнища и пълната подкрепа на Еврогрупата.

"Гръцките власти едностранно напуснаха преговорите късно вечерта на 26 юни", се отбелязва в документа.

"Еврогрупата припомня значителните финансови трансфери и предоставената помощ на Гърция през последните пет години (близо 250 милиарда евро от 2010 година, припомня ТАСС). До последния момент Еврогрупата бе отворена за по-нататъшна подкрепа на народа на Гърция чрез изпълнението на програмата за реформи, целящи (икономически) растеж", се отбелязва в комюникето.

Източник: БТА