Отново преговори в ЕС за реформа в директивите за работното време
Отново преговори в ЕС за реформа в директивите за работното време / netinfo

Министрите на труда на страните от ЕС се срещнаха днес в Брюксел, за да се опитат отново да постигнат съгласие по реформата за работното време след двугодишен застой в преговорите, предаде Франс прес.

В началото на срещата финландският министър на труда Таря Филатов подчерта "необходимостта от взимане на решение" след две години безрезултатни преговори за промяна на европейските директиви за работното време. Финландското предложение е да се ограничат изключенията от общите правила за работното време.Правилата определят 48-часова работна седмица.

В същото време предложението предвижда и по-голяма гъвкавост на правилата за спазване на работното време. Една от целите на тази законова промяна е да се регулират по-добре изключенията от действащите в момента правила за 48-часовата работна седмица, които работодателите могат да договарят поотделно със своите подчинени.

По този въпрос страните от ЕС се разделиха на две групи. Първата, водена от Франция, иска премахване на индивидуалното договаряне с цел защита на работниците. Другата, водена от Великобритания, отказва да разгледа премахването им, с цел защита на свободата на избора и икономическата конкурентоспособност.

Финландският компромис предлага и други форми на гъвкавост - например изчисляване на работното време на годишна база, а не на седмична, което прави по-малко привлекателно индивидуалното договаряне, допълва Франс прес.

В момента Великобритания е единствената страна от ЕС, която широко използва възможностите на клаузата за изключенията от общите правила за работното време./БТА/