Отказът от ACTA не вреди на репутацията на България според Трайков
Отказът от ACTA не вреди на репутацията на България според Трайков / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Отказът от ACTA не вреди на репутацията на България според Трайков
50235
Отказът от ACTA не вреди на репутацията на България според Трайков
  • Отказът от ACTA не вреди на репутацията на България според Трайков

България се оттегля от сключването на търговското споразумение за борба с фалшифицирането ACTA - това реши правителството на днешното си заседание. Въпреки че страната ни е одобрила подписването на споразумението през ноември миналата година, сегашното решение спира действията по ратифицирането му от парламента. От кабинета на Бойко Борисов мотивират решението с липсата на подкрепа от страна на обществото и проведените протести у нас и в други европейски държави.

Споразумението ACTA беше подписано на 26 януари тази година в Япония, като подписите си сложиха 22 държави членки на Европейския съюз, включително и България. Информацията за последствията от това споразумение предизвикаха широк обществен дебат, а хиляди поддръжници на свободата в интернет излязоха на национален протест срещу ACTA в края на миналата седмица. След днешното решение на правителството министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че разнопосочните действия на страната ни по отношение на ACTA не трябва да се тълкуват като злепоставяне.

Според Трайков са станали ясни съображения относно документа, които в предишните пет-шест години не са били обект на такъв обществен интерес. „Вижте примера на Германия. Германия, която на заседание на правителството решава да подпише, а сега казва, че може би няма да го направи или ще изчака решение на Европарламента", допълни той.

Като примери Трайков посочи и Полша, и Чехия, където са започнали ратификационни процедури и ги спират. По думите на министъра няма „прецедент, който да ни постави извън всички останали".