Орешарски възложи на НАП данъчната декларация да е 4 страници догодина
Орешарски възложи на НАП данъчната декларация да е 4 страници догодина / снимка: БГНЕС

Данъчната декларация да е не повече от четири страници, като на последната от тях да е указанието за попълването. Тази задача е възложил премиерът Пламен Орешарски на приходната агенция, става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.

Орешарски отбелязва, че в момента данъчната декларация при 10 %-на ставка е много по-сложна от времената, когато имаше прогресивно облагане. „Направили сме неща, за които на човек му трябва висше образование за попълване на документи и то специализирано, а не каквото и да е", коментира премиерът.

От догодина ще влезе в сила и механизмът за възстановяването на данък на хората с доходи до размера на минималната работна заплата, като още с приемането на тази законова промяна бе дадено обещанието, че попълването на формулярите ще е опростено.

Тази година част от данъкоплатците изпитаха допълнителни затруднения заради текстовете, според които през последното тримесечие миналата година не е удържан авансовият данък и трябва да се доплаща. Освен това данъчните дадоха неясно указание за образеца на служебните бележки, което допълнително усложни попълването на данъчните декларации.


Вижте стенограмата от заседанието на Министерския съвет тази седмица