Опростяват процедурите за кандидатстване по ОП „Административен капацитет”
Опростяват процедурите за кандидатстване по ОП „Административен капацитет” / netinfo

Липсата на достатъчно средства за съфинансиране, тежките процедури, кратките срокове и недостатъчното информация са основните проблеми при кандидатстване с проекти. Това са част от изводите от проучване, направено по поръчка на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Ведомството на Николай Василев опростява процедурите за кандидатстване по оперативната програма „Административен капацитет”.

Оперативна програма „Административен капацитет” ще бъде единствената програма, която няма да изисква съфинансиране от своите бенефициенти.

Друго облекчение, което Министерството на държавната администрации и административната реформа предлага е формулярът за кандидатстване и всички приложения към него да се попълват на български език.

Причина за това е, че според проучването, поръчано от министерството, 23% от кандидатстващите имат езикови проблеми.

Централните, областните и общинските администрации и органите на съдебната власт, социално-икономическите партньори и неправителствените организации могат да бъдат ползватели на средствата по програмата.

От тях представителите на съдебната власт най-малко се разпознават като потенциални бенефициенти, обясни заместник-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева. По думите й това са органите, които най-добре трябва да са запознати с процедурите за кандидатстване, за да са подготвени за евентуално обжалване на проектите или при констатирани нарушения при проверка на Европейската комисия.

Мониторинг от Брюксел вече е открил неспазване на процедурите по усвояване на европари в Гърция и Испания. Затова двете страни ще бъдат глобени, съответно с по 750 милиона евро и с 800 милиона евро.