Олиото може да поскъпне заради глобите на КЗК
Олиото може да поскъпне заради глобите на КЗК / netinfo

Глобите, които 14-те фирми, производители на олио ще платят, може да доведат до ново поскъпване на олиото. Това заяви Видьо Видев, председател на Съюза на производителите на растителни масла. Той допълни, че санкционираните предприятия ще обжалват пред Върховния административен съд решението на антимонополистите.

Плащането на глобите, определени от Комисията за защита на конкуренцията, ще рефлектира както върху стойността на олиото, така и върху заплатите на служителите в санкционираните фирми. 14-те предприятия трябва да платят общо 1,85 млн. лв.

Преди седмица антимонополистите решиха да глобят тези фирми заради картелно споразумение за увеличение цената на олиото. Според Видьо Видев обаче санкцията на комисията е само отчитане на дейност, тъй като скоро изтичал мандатът на сегашното ръководство.

25% от глобите пък се разпределяли за служителите на комисията, твърди Видев. Той настоява антимонополистите да обявят публично разходите си за командировки, а Сметната палата да направи ревизия на имуществото на служителите в Комисията за защита на конкуренцията.