Общински съветници от БСП искат референдум за разваляне на концесията със Софийска вода
Общински съветници от БСП искат референдум за разваляне на концесията със Софийска вода / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Общински съветници от БСП искат референдум за разваляне на концесията със Софийска вода
59186
Общински съветници от БСП искат референдум за разваляне на концесията със Софийска вода
  • Общински съветници от БСП искат референдум за разваляне на концесията със Софийска вода

Да се проведе референдум за развалянето на концесията със Софийска вода в София, искат общинските съветници от БСП. Te настояват референдумът да бъде на същата дата, като този за АЕЦ Белене – 27 януари 2013 година. Юридически обаче вероятно ще се окаже, че това няма как да стане, каза за Дарик Николай Стойнев от ГЕРБ и допълни, че въпросът ще бъде обсъден на заседание на Столичния общински съвет. Съветниците от БСП ще внесат предложение в градския парламент за разваляне на концесията, а народните представители от партията ще поискат изслушване на ДКЕВР в парламента по темата.

Предложението е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да бъде изслушана по темата с цените на водата в София и по изпълнението на бизнес програмата и на инвестиционната програма на „Софийска вода", каза председателят на БСП-София Анна Янева. Не се изпълняват изискванията за намаляването на загубите на вода, каза още тя като основен мотив за предложението за разваляне на концесията. „При реализирането на концесията, загубите на вода в София бяха 64 процента. Съгласно офертата през 12-тата година трябваше да бъдат сведени до 24 процента. Те в момента са над 57 на сто", каза тя.

За 12 години от реализирането на концесията цената на водата се е увеличила четири пъти, изчисли още Янева. Настоящата цена е 1,78 лева за кубик.

Не се изгражда канализационна и не се подменя ВиК мрежата в София, обоснова се още лидерката на столичните социалисти. „Шивачът ходи гол, а обущарят – бос. Жителите на село Кубратово, които живеят до пречиствателната станция за отпадни води, са без канализация", посочи тя.

Проблеми има и с несъбраните приходи, както и с външните услуги, при които изтичат големи суми за чуждестранни консултанти, каза още тя.

Между 400 млн. лв. и 1 млрд. лв. ще са неустойките, които ще дължи общината, ако се прекрати концесията предсрочно, както предлагат от БСП. Това каза за Дарик общинският съветник от ГЕРБ и председател на временната комисия, сформирана по проблема, Николай Стойнев. „Опитват се да осъществяват политически натшск да се развали концесията, за да се платят милиони на някаква частна фирма", каза той.

Концесията приключва през 2025 година, припомни още Стойнев и уточни, че ако хипотетично се вземе решение за развалянето й, ще има преходен период от 5 или 6 години. „От 13-те години концесия, които остават, ще се водят дела, общината ще натовари бюджета си с огромни разходи", обясни общинският съветник от управляващата партия. Това ще блокира цялата строителна инвестиционна програма на Столичната община, каза още Стойнев.

Той се съгласи, че има неизпълнение на договора в качеството на питейните води и големите загуби, но това не е основание за прекратяването му. Общинските съветници от БСП предлагат още буферните паркинги в някои столични метростанции да се ползват безплатно за всички, които имат карта за градския транспорт. А през нощта, предложението е паркирането в тях да струва 50 ст./час. Сегашната идея е столичани да ползват паркингите безплатно само в първите два часа, а след това целодневно да дължат по 50 ст./час, каза съветникът от БСП Жельо Бойчев.