Новият социален министър защити идеята парите за втора пенсия да отиват в НОИ
Новият социален министър защити идеята парите за втора пенсия да отиват в НОИ / БГНЕС, архив
Министър Русинова защити идеята парите за втора пенсия да отиват в НОИ
87242
Министър Русинова защити идеята парите за втора пенсия да отиват в НОИ
Министър Русинова защити идеята парите за втора пенсия да отиват в НОИ
  • Министър Русинова защити идеята парите за втора пенсия да отиват в НОИ
  • Министър Русинова защити идеята парите за втора пенсия да отиват в НОИ

Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова обяви, че подкрепя приетата промяна парите за втората пенсия да отива в НОИ, за която върховни съдии се разколебаха отговаря ли на конституцията.

ВАС сезирал КС за пенсионната реформа

Според определение на тричленен състав на ВАС в текстовете на Кодекса за социално осигуряване, приети през 2015 г. като част от пенсионната реформа, може да има нарушение на принципа за неприкосновеност на частната собственост. Причината е, че при прехвърляне на партидата към НОИ се губи правото на унаследяване на натрупаните средства, както и възможността за трупане на доходност върху тях. Становище на финансовия министър гласи, че правото на избор дали партидата да отиде в НОИ въвежда свободен избор на хората дали да участват в допълнителното задължително осигуряване и не нарушават имуществените права, които са гарантирани в конституцията.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира в "Седмицата" на Дарик, че подкрепя осъществените промени и призова да се изчака решението на съда.

"Аз бях част от екипа на министър Калфин, който нямаше отговорности по отношение на пенсионната реформа, но мисля, че като част от правителството естествено, че съм за тази идея. Нека чуем как ще се произнесе Конституционният съд", допълни тя.

Новият социален министър очерта своите приоритети

Министър Русинова заяви, че предстои дебат за това идеята пенсиите от допълнителното осигуряване да са пожизнени без право на наследяване.

"Имаше много популизъм по темата и от страна на медиите, и от страна на част от представителите на някои от парламентарните групи за национализация на фондовете и т.н. Няма нищо подобно. Промените, които бяха предложени от министър Горанов, до голяма степен касаят подобряване на начина и регулацията на самите пенсионни дружества", допълни тя.