Нови протести готвят в „Кремиковци”
Нови протести готвят в „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency

Работниците в „Кремиковци" се подготвят за нови протести от следващия вторник, ако Правителството не организира спешна среща с ръководството и синдикатите за излизане от кризата в комбината. От КНСБ настояват за разтрогване на договора за ишлеме с украинската компания Ворскла Стийл заради забавеното изпълнение на плана за жизнеспособност на комбината и неизплатените за 2 месеца заплати на работниците.

До седмица държавата трябва да гласува доверие на инвеститор, който ще вложи средства в технологии и екологичния план на “Кремиковци”, заяви председателят на Федерация „Металици" Васил Яначков.

„Аз обвинявам директно правителството на Република България, че отклони най-големия инвеститор, явил се някога в България – „Арселор Митал”, и без никакви документи вкара пари. Досега Кремиковци щеше да има всички условия да получи комплексно разрешително”, каза Яначков.

Според синдикатите срокът за комплексното разрешително на “Кремиковци” е почти изчерпан, но при ясна инвестиционна програма може да бъде удължен и да се избегне глобата от 450 милиона евро.

От КНСБ осъдиха неизпълненото обещание на украинската компания да инвестира 180 милиона евро, както и отношението към работниците. “За да бъдат сплашени работниците в „Кремиковци” тръгва кампания да се намалят заплатите на 50 процента, тяхното уволнение структурни промени и така нататък”, обясни Васил Яначков.