Нито една жилищна сграда не е била цялостно санирана през 2006 г.
Нито една жилищна сграда не е била цялостно санирана през 2006 г. / netinfo

Малките и средни предприятия в България не са готови да прилагат мерки за енергийна ефективност. За една година само 35 фирми са подали заявления за енергийно обследване на сградите и ще получат 660 хиляди лева като безвъзмездна помощ от правителството. Това отчете изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков.

Нито една жилищна сграда не е била цялостно санирана през 2006 г., което се дължи главно на липсата на пари, допълни Ерменков.

Докато не се подобри финансовото състояние на гражданите, прилагането на мерки за повишаване на енергийната ефективност в сградите ще остане на заден план, допълни още Таско Ерменков.

До момента чрез фонда за енергийна ефективност са отпуснати 8 милиона лева по 20 проекта. Заради големия интерес на общините срокът за прием на документи по проектите ще бъде удължен до 15 февруари. От средата на януари агенцията започва и кампания за набиране на още средства във Фонд „Енергийна ефективност” от частни фирми, които ще ползват данъчни облекчения.

Чрез кредитните линии на Европейската банка за възстановяване и развитие са финансирани 66 промишлени проекта и над 5 600 в бита за близо 150 милиона лева.

Двойно повече са необходими по данни на ведомството, за да се намалят излишните загуби на енергия с 1 процент годишно. Това може да стане чрез развитие на градския транспорт, възстановяване на обема на ж.п превозите, саниране на сградите и други.

По данни на Агенцията за енергийна ефективност през 2005 и 2006 г. потреблението на горива в автомобилния транспорт е единственият сектор, който изпреварва ръста на Брутния вътрешен продукт, което означава, че държавата има все по-големи разходи за внос на петрол, без това да води до увеличаване на добавената стойност на продуктите.