Над 2000 животновъди излизат до 10 дни на протест
Над 2000 животновъди излизат до 10 дни на протест / Sofia Photo Agency, архив
Над 2000 животновъди излизат до 10 дни на протест
38178
Над 2000 животновъди излизат до 10 дни на протест
  • Над 2000 животновъди излизат до 10 дни на протест

Повече от 2000 животновъди от цялата страна са в стачна готовност и до 10 дни ще излязат на протест пред Министерския съвет срещу облагането на 40% от доходите им. За това алармираха от Националната асоциация на животновъдите.

От асоциацията дават 10-дневен срок на правителството за подписване на браншово споразумение, в което да се гарантира изпълнението на исканията им. Животновъдите отлагат планирания за 10 февруари протест пред Министерския съвет за 21 февруари. От браншовата асоциация  настояват за промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, според който доходите на земеделските производители физически лица ще бъдат облагани върху 40 процента от приходите. Животновъдите искат да им бъде възстановяван и акцизът за горива.

Не само животновъдите са засегнати от промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, категоричен бе Танчо Колев от браншовата организация: „Така или иначе този протест ще се състои и той не засяга само животновъдите в България. Под този закон влизат пчелари, зайцевъди, зърнопроизводители, овощари, тютюнопроизводители, млекопроизводители, месопроизводители и граждани, които работят на граждански договор. Така че, въпросът не е само до нас”.

60% от млякото в България през миналата година е било внесено, а през 2007 г. този процент е бил 12, обясни Танчо Колев от браншовата организация: „Да не се заблуждаваме, че животновъдството в България хвърчи нагоре. То се унищожава с всеки изминал ден. Тук имахме бум с производството на Стара Планина. Просто името беше грешно, производството на колбаси и кайми с месо – Ирландия, Холандия. Стара Планина в тези колбаси наше родно производство нямаше. Също като бисквити „Катеричка”, ама не изскача катеричка, нали?”.

Според данни на асоциацията около 30 на сто от животновъдните ферми са закрити през миналата година.