Над 2 млрд. долара преки чужди инвестиции у нас за тази година
Над 2 млрд. долара преки чужди инвестиции у нас за тази година / netinfo

Над 2 милиарда долара ще достигнат преките чуждестранни инвестиции в България през 2006 г. За догодина, след намаляването на данък печалба до 10%, прогнозите са за 3 милиарда и 500 милиона долара чужди инвестиции у нас. Това съобщи Димитър Николов директор на дирекция „Инвестиционен маркетинг и статистика” в Българската агенция за инвестиции. Страната ни е четвърта по приток на капитали в Източна Европа след Русия, Украйна и Румъния, сочи доклад на ООН.

През 2005 г. България е отстъпила от рекорда в привличането на инвестиции от предходната година. През 2004 г. сумата на чуждестранните капитали у нас беше малко над 3 милиарда и 400 милиона долара, докато през миналата година те са били 2 милиарда и 200 милиона долара. Това се дължи на големия брой приватизационни сделки преди две години, обясни председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Иво Прокопиев.

По думите му 2006 г. се очертава като нов рекорд в привличането на инвестиции. От 506 млн. долара инвестиции „на зелено” за Източна Европа, България е привлякла 130 милиона през миналата година. Инфраструктурата, изнасянето на различни услуги, недвижимите имоти, туризмът, индустрията и информационните технологии са атрактивните за частния капитал сектори у нас, коментира още Прокопиев.

Според него в бъдеще все по-голям обем от чуждите инвестиции в страната ще идват под формата на придобивания на български предприятия от чуждестранни компании. Голям потенциал България има и по отношение на азиатските инвеститори. Държавната политика би трябвало да бъде насочена към привличане на фирми, които да използват страната ни като врата към Европейския съюз и региона, категорични са експертите.

След влизането на България в Европейския съюз привличането на инвестиции ще премине в нова фаза и ние ще се нуждаем от производства с висока добавена стойност, каза още Димитър Николов и припомни, че агенцията за инвестиции е дала 29 сертификата на големи проекти у нас на обща стойност над 5 милиарда лева.