/ БГНЕС
Парламентът отложи за 1 юли влизането в сила на разпоредби в т.нар. Закон за горивата, срещу които протестират собствениците на малки бензиностанции и превозвачи на горива. Досега крайната дата беше 28 януари т.г.

Промените задължават малките бензиностанции при регистрация да имат 20 000 лв. капитал, още 20 000 лв. банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ да имат на склад 10 000 оборотни бутилки. "За" отлагането с шест месеца на тези текстове бяха 112 депутати, без нито един "против", 28 се въздържаха. Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни. Народното събрание прие още министърът на икономиката да издаде наредбата по закона до 1 август 2019 г.

Отново недоволство около влизането в сила на т.нар. Закон за горивата

В дискусията основно се акцентира върху опасността да настъпи хаос от понеделник (28 януари). По думите на Емил Димитров от Обединени патриоти, председател на комисията за наблюдение на приходните агенции, една от причините е, че заради поправките в този закон са изменени още няколко, в които отново срокът е 28 януари. Сега обаче те не се променят автоматично - това са, например, законът за движението по пътищата, за автомобилния транспорт и др.

Бившият вицепремиер, сега депутат от ПГ "Обединени патриоти", Валери Симеонов подчерта, че законът в този му вид е лобистки. И обясни, че са минали шест месеца, откакто са гласувани промените в него, а още преди това е имало остра реакция на собствениците на малки бензиностанции, на търговци. Този закон води до "бели" петна в България за зареждане на бензиностанции, ликвидира ги в малките градове, села, подчерта той.

ДПС също се опасяват от "абсолютен хаос", който, по думите на Димитър Аврамов, ще настъпи още в понеделник. БСП предложи отлагането да не е не с шест, а с два месеца, през които "недоразуменията да бъдат изгладени".

Дребните търговци на горива в стачна готовност, не изключват крайности

Предложените от Министерството на икономиката промени бяха обсъдени със собствениците на малките бензиностанции и останахме с впечатление, че всичко е решено в сектора и законът ще може да види светлина, разясни Валентин Николов от ГЕРБ. С голяма изненада, продължи той, установихме, че това не е правилен избор, че има голямо недоволство. Той предлага работна група да анализира какви са проблемите, но законът не трябвало да пропада. Трябва да се дават права, но и задължение на субектите, защото секторът генерира огромни парични потоци, които кореспондират с фиска, посочи Николов.

БСК ще внесе промени в Закона за горивата