/ Thinkstock/Getty Images
Дребните търговци на горива остават в стачна готовност, заяви на пресконференция Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива. Той благодари на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС, които са подкрепили решението законът за горивата да влезе в пленарна зала и да се отложи със шест месеца. Народните представители от БСП имат възможност да се коригират и да застанат от правилната страна, добави Симов.
 
Ако наистина контрабандата в търговията на горива е на стойност 1 милиард лева, както казва Валентин Златев, това би означавало, че 50 процента от потреблението в България е контрабанда, изтъкнаха от сдружението.

БСК ще внесе промени в Закона за горивата
 
Депутатите да проявят разум и да гласуват отлагане на закона за горивата с шест меса, както обеща министърът на икономиката Емил Караниколов, каза Георги Паничерски, член на управителния съвет на Националното сдружение на търговците и превозвачи на горива.
 
„Също и ние да бъдем включени в работната група, която ще работи за преработването на този закон, за да може той да работи по начина и умисъла, за който е създаден, а именно повишаване събираемостта. В този вид този закон няма да изпълни своята задача - увеличаване на събираемостта на данъци, акцизи и ДДС. Евентуално ако не бъде гласувано отлагането му с 6 месеца и след това преработването му, както и ние не бъдем включени в тази комисия, която ще го преработва, ще облечем наново жълтите жилетки и сме готови да стигнем и до по-крайни неща - затваряне на граници и  блокиране на пътища“, каза Паничерски.

Отново недоволство около влизането в сила на т.нар. Закон за горивата
 
Според сдружението, в закона за горивата няма действие, което е насочено срещу сивата икономика, а той ще бъде вреден и за потребителите.