Мутафчиев: Пловдив не бива да допуска още софийски бали
Мутафчиев: Пловдив не бива да допуска още софийски бали / netinfo

Няма правителствено решение за депониране на 120 000 тона столични отпадъци в общинското депо на Пловдив в Цалапица, макар писмото на вицепремиера Плугчиева и министър Чакъров от 22 август да се с изходящ номер от Министерски съвет, заяви в Пловдив министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Според него се касае за проучване на нагласите на общините и никой не може да наложи такава действие на Пловдив, без съгласието на Общинския съвет. Мутафчиев, който е и председател на БСП в Пловдивска област, бе категоричен, приемането на нови количества боклук в Цалапица след 200-те хиляди тона миналата година ще създаде проблем на Пловдив заради изчерпване капацитета на котлованите и все още непридвиженото довършване на екозавода в Шишманци.

Едва преди 2 седмици пловдивската община е внесла мотивирано искане до Министерството на финансите за отпускане на 17 млн. лв. за довършването на екозавода, каза областният управител Тодор Петков. Преди отпускането на парите най-вероятно ще бъде назначен одит за разходването на досега усвоените 25 млн. лева, което допълнително ще забави пуска. Петков е песимист за скорошното довършване на завода, тъй като 8 месеца са били необходими на администрацията само за написване на мотивировката за финансовото искане.

При евентуално обсъждане в Общинския съвет, БСП няма да подкрепи приемането на нови количества общински боклук, каза градският лидер на социалистите Захари Георгиев.

Когато миналата година поехме политическата отговорност за такова непопулярно решение, не сгрешихме, защото дадохме шанс на столичния кмет да реши кризата с боклука, каза министър Мутафчиев. Повторно приемане на софийски бали обаче поставя Пловдив под угрозата на същата криза с отпадъците, категоричен бе министър Мутафчиев.

670 000 куб. м е свободният капацитет на катлованите в Цалапица, според последното замерване от март. Към момента вече са останали около 610 000 куб. м, пресметна управителят Петър Тодоров. Според него има свободен капацитет за 4-5 години, ако само Пловдив и още пет по-малки общини продължат да изхвърлят средно по 130 000 тона годишно.