Москов: Важен е принципът, държавата да бъде коректен платец на здравни вноски
Москов: Важен е принципът, държавата да бъде коректен платец на здравни вноски / снимка: БГНЕС, архив

Здравеопазването е сектор, в който проблемите са натрупване в продължение на много, много години и трябва да намерят своето на решение, заяви пред БНТ ресорният министър Петър Москов. "Това, което мога да гарантирам са ясни и стабилни основи на промяната, за да може лекари и пациенти да усещат промяната", допълни той.

Дават 6 месеца за плащане на здравни осигуровки за 3 години назад

По повод разпространената информация, че от 2016 година здравната вноска ще се вдигне с 5% здравният министър заяви, че това е недоразумение. Той поясни, че не става дума за повишаване на осигурителната здравна вноска на самоосигуряващите се, а държавата да бъде коректен платец.

"Няма никакво вдигане на вноската, няма намерение за вдигане на задължителната здравна вноска. Напротив, това, което вчера обявихме на пресконференция, е свързано с изпълнение на ангажимента на държавата за лицата, които тя осигурява, които не се самоосигуряват", поясни той.

Според него държавата участва и то участва с много, но правителството е наясно, че задължителният процент за самооосигуряващите се трябва да бъде достигнат за групите осигурявани от държавата. Предложението държавата да повишава през годините вноската си до достигането на процента на минималния осигурителен доход, който е задължителен за самооосигуряващите се, обясни Москов и добави: "Трябва да има справедливост и системата на законово задължение да обхваща всеки".